Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky z IDF Fall 2003 v kostce I.

22.9.2003, Zdeněk Kabát, článek
Novinky z IDF Fall 2003 v kostce I.
Minulý týden proběhla v San Jose akce nazvaná Intel Developer Forum, která dvakrát do roka přináší mnoho novinek nejen od Intelu, ale i od dalších firem. I podzimní IDF bylo plné překvapení, mezi která lze zařadit hlavně vypuštění Pentia 4 EE a plány Intelu na rok 2004.
Velice překvapivé bylo na IDF vypuštění procesoru Pentium 4 Extreme Edition. Málokdy se podaří utajit nový procesor až do jeho vypuštění, ale nyní to Intel dokázal. Tento procesor je jasným důkazem toho, že Intel potřeboval rychle nějakou náhradu za Northwood, něco, co by dokázalo konkurovat Athlonu 64. Proto se také objevil zparodovaný název „Emergency Edition“.

Athlon 64 bude vypuštěn zítra a se sběrnicí HyperTransport, integrovaným paměťovým řadičem či 1MB L2 cache se mu nemohou současná Pentia 4 rovnat. Konkurencí měl být původně 90nm Prescott, ale vypuštění Pentia 4 EE se datum vypuštění tohoto jádra posunulo až na rok 2004. Ale jak nahradit svůj nejvýkonnější procesor? Odpovědí Intelu je přesunutí serverového procesoru na desktop, podobně jako to udělalo AMD s Opteronem.


Obr. 8 – Logo procesoru Pentium 4 Extreme Edition


Pentium 4 Extreme Edition je postaveno na jádře Gallatin, které můžete najít u nových Xeonů MP, ale také již Xeonů DP 2,80GHz a 3,06GHz. Pentium 4 EE je tedy vyráběno 0,13mikronovým procesem, obsahuje 512kB L2 cache a 2MB L3 cache a nechybí ani technologie Hyper-Threading. Na rozdíl od Xeonů ovšem novinka používá 200MHz FSB (800MHz efektivně pro data). Pozoruhodné je také přenesení na patici Socket 478.

Přestože je ale sekundární cache procesoru celkem 2,5MB, tak kvůli architektuře vyrovnávací paměti neumožňuje uložit více než 2MB dat. Je to z důvodu, že data z L2 jsou duplikována v L3. Pentium 4 EE 3,2GHz by mělo být k dispozici do jednoho až dvou měsíců. Zajímavým aspektem je ale cena, protože výtěžnost jádra se 169 miliony tranzistory (!!) není zrovna nejlepší. Pokud si vezmeme, že Xeon MP 2,80GHz s 2MB cache stojí $3692 a plánovaný Xeon DP 3,2GHz s 1MB cache bude na počátku října k dostání za $851, je Intel v prekérní situaci, kdy se Extreme Edition stane dosti prodělečným. Podle informací by měla být cena podobná jako u Athlonu 64 FX-51, tedy kolem $740.

Nové detaily o Prescottu a Dothanu

A když už jsme u desktopových procesor, nemůžeme zapomenout ani na 90nm Prescott. Toto jádro bude pro vyrovnávací paměť využívat nové ultra-malé SRAM buňky, a tak onen 1MB L2 cache nezabere tolik místa na čipu. Celková velikost by měla být 112mm2 (oproti 136mm2 Northwoodu) a počet tranzistorů překročí 125 milionů (Northwood - 55 milionů). Nárůst cache přeci jen udělá své. Napájení by mělo být 1,2V (viz slide z prezentace).


Obr. 9 – Připravované 90nm jádra

Obr. 10 – Vývoj tranzistorů


Následovníkem Baniasu, který je srdcem Pentia M, se stane taktéž 90-nanometrový Dothan. Počet tranzistorů nevíme, ale velikost čipu má být 87mm2. Těžko uvěřit, že se na něj vejde 2MB L2 cache! Podle dalšího grafu má Intel dosáhnout u 90nm procesu rychlejšího zlepšení výtěžnosti (snížení zmetkovosti :) než tomu bylo dříve. Jak vidíte, v polovině letošního roku je již výtěžnost dostatečná (resp. srovnatelná s minulostí).

Obr. 11 – Trend výtěžnosti jednotlivých výrobních procesů