Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky z IDF Fall 2003 v kostce I.

22.9.2003, Zdeněk Kabát, článek
Novinky z IDF Fall 2003 v kostce I.
Minulý týden proběhla v San Jose akce nazvaná Intel Developer Forum, která dvakrát do roka přináší mnoho novinek nejen od Intelu, ale i od dalších firem. I podzimní IDF bylo plné překvapení, mezi která lze zařadit hlavně vypuštění Pentia 4 EE a plány Intelu na rok 2004.
Dalším bodem, který se bude v budoucnosti dost rozvíjet, je sběrnice PCI Express. Na IDF byla předvedena platforma postavená na procesoru Pentium 4 „Prescott“, která obsahovala ve svých útrobách grafickou kartu ATi s rozhraním PCI Express. Bohužel ATi neprozradilo, o jaké GPU se jedná, lze se jen domnívat, že jde o R420 či RV380. Propustnost PCI Express x16 je přibližně dvakrát vyšší než u AGP 3.0, tedy kolem 4GB/s.

Obr. 12 – Grafická karta ATi pro PCI Express


V první čtvrtině roku 2004 plánuje Intel vypuštění čipsetu Lindenhurst, který je určen pro Xeon „Nocona“. Bude podporovat 667MHz QPB, dvoukanálové paměti PC2700 a PC2-3200, PCI Express x8, PCI Express x4 a direct connect LAN. Pro tento čipset se také v Q1 objeví Xeony 3,5GHz, resp. 3,67GHz. Později bude vypuštěn také čipset Tumwater, který bude vylepšen o podporu PCI Express x16, PC2-4000 DDR-II SDRAM a 800MHz QPB sběrnice.

Intel Lakeport – budoucí platforma pro Prescott

V druhém čtvrtletí roku 2004 plánuje Intel představit čipovou sadu Intel Grantsdale, která bude první platformou pro Socket T. O tomto čipsetu se již napsalo mnoho, ovšem na IDF prosákly i informace o jeho následovníkovi v roce 2005, čipové sadě Lakeport. Jak bylo také řečeno, nové čipsety pro desktopy Intelu budou nyní představovány jen jednou do roka, a tak Grantsdale i Lakeport budou stačit pro všechny procesory vypuštěné ještě rok po nich.

Kromě obyčejné verze se objeví i Lakeport-G s integrovanou grafikou. Oba modely budou podporovat Socket T (LGA775) a frekvenci FSB 200, 233 a 266MHz (800, 1066, resp. 1333MHz efektivně). Nebude chybět podpora dvoukanálových pamětí, DDR-II hovoří se o PC2-5300 na frekvenci 667MHz, což je dostatek pro 1333MHz Pentium 4. Je pravděpodobné, že Lakeport bude podporovat i jádro Tejas, a to vyráběné 90nm i později 65mn procesem.

Lakeport bude podporovat paměťovou technologii FB-DIMM, čili Fully Buffered DIMM. Jde o něco podobného, jako jsou dnešní Registred paměťové moduly. Na každém DIMM bude integrován čip shromažďující příkazy a data, takže bude možné na jeden paměťový kanál „píchnout“ více modulů než nyní (dnes dělají problémy už i dva DDR400 moduly). A konečně, grafické jádro v sadě Lakeport-G bude pravděpodobně podporovat Pixel a Vertex Shader 3.0.

Prototyp osobního serveru

Na jedné z tiskových konferencích na IDF byl představen také vzorek tzv. osobního serveru. Zařízení na prvním obrázku, které vypadá jako hodinky, obsahuje miniaturní displej a bezdrátový modul s dálkovým ovládáním. To slouží ke komunikaci se zařízením na druhém obrázku, které integruje bezdrátové rozhraní a flash disk. Tento přístroj lze vložit např. do kabelky či kufříku a můžete ho bez problémů ovládat.


Obr. 13 – Hodinky? Dejme tomu… ale s ovládáním „osobního serveru“

Obr. 14 – Druhou část zařízení si uložte např. do kufříku


První část našeho seriálu z IDF máme za sebou a zbylé dvě přineseme ve zbytku týdne.

Zdroje: X-Bit Labs, Digit-Life, ExtremeTech, Anandtech