Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky z IDF Fall 2003 v kostce II.

23.9.2003, Zdeněk Kabát, článek
Novinky z IDF Fall 2003 v kostce II.
V dnešním článku dokončíme započaté téma z pondělí, tedy zpravodajství z akce Intel Developer Forum – podzim 2003. V článku se dozvíte hlavně o bezdrátových a mobilních technologiích, ale také o chlazení Prescottu či ExpressCard.
Rozmach DDR-II již v listopadu

Již na jarním IDF se hovořilo o odsunutí pamětí DDR-II na později, a to hlavně kvůli potížím při schvalování standardu sdružením JEDEC. Ovšem jak jsme byli svědky u Springdalu a Canterwoodu, Intel je v této oblasti velice schopný. Proto se nejspíše postará o to, aby byly při vypuštění čipsetu Grantsdale na trhu dostupné paměti DDR-II, které poskytnou dostatečnou propustnost pro Prescott.

Společnost Hynix uvedla, že plánuje hromadnou výrobu pamětí DDR-II již v listopadu a vidí jejich rozmach optimisticky. Ovšem s frekvencí to tak žhavé nebude, alespoň v porovnání se současnými DDR moduly. DDR-II začnou na frekvenci 400MHz a další milník bude 533MHz, minimální kapacita předváděná na IDF byla 512MB na modul. Na rozdíl od Hynixu se např. Infineon k ničemu nechystá.

Chlazení pro Prescott

Jak jsme Vás nedávno informovali, datum vypuštění Prescottu bylo posunuto na začátek roku 2004. Již nyní ale Intel předvedl na IDF chladiče, které jsou pro tento procesor navrženy a které by si měly poradit s jeho horkými 103 watty. Společnost Asia Vital Components demonstrovala chladič, na kterém spolupracovala s Intelem. Jedná se o Intel Radial Curved Bifurcated Fin Heatsink, nebo-li RCBFH-3. Zde jsou snímky nového designu chladiče pro Prescott a Tejas:








Obr. 5-7 - Nový chladič pro Prescott demonstrován

Referenční design si samozřejmě mohou jednotliví výrobci upravovat a záleží na Intelu, který chladič vybere pro své BOXované procesory. Tento referenční design je založen na radiálním uspořádání žeber, která jsou v polovině navíc zdvojena, aby zvýšila vyzařovací plochu. Tím, že bude vzduch vháněn seshora zajistí i chlazení okolních komponent, což je velká výhoda kruhového uspořádání. Upevňovací mechanismus bude také o něco odlišný.

Intel mění pravidla - overclocking z vlastních řad

Intel dal také najevo, že i přes své výsadní postavení musí držet krok s trendem a předvedl software pro přetaktování svých procesorů. Jedná se o velice praktický a uživatelsky přátelský program, který neurazí ani grafickým provedením. V tzv. Intel Desktop Control Center si budete moci nastavit frekvenci FSB, nastavení AGP, PCI, paměťové sběrnice a také rychlosti rotace větráků. To lze nastavit také k automatické regulaci, která mění rychlost otáčení v závislosti na zadané minimální a maximální teplotě. Tato utilita, jejíž obrázky vidíte níže, bude k dispozici u desek D865PERL a D875PBZ.





Obr. 8, 9 - Screenshoty overclocking softwaru Intel
Klikněte pro zvětšení

Ovšem program nabízí více. Jde např. o kontrolu jednotlivých zařízení počítače a možnost srovnání výsledků s jinými sestavami, či nastavení BIOSu bez nutnosti resetovat systém. Konkrétně druhá možnost mi přijde velice praktická. Ovšem přes všechny tyto možnosti se Intel nechystá změnit tak zásadně svou politiku a nabídne jen lehký overclocking, nejvíce o 4%. Kdo chce ale taktovat, jistě si nevybere základní desku od Intelu, že?


Obr. 10 - Změna nastavení BIOSu přes software ve Windows
Klikněte pro zvětšení