Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky z IDF Fall 2003 v kostce II.

23.9.2003, Zdeněk Kabát, článek
Novinky z IDF Fall 2003 v kostce II.
V dnešním článku dokončíme započaté téma z pondělí, tedy zpravodajství z akce Intel Developer Forum – podzim 2003. V článku se dozvíte hlavně o bezdrátových a mobilních technologiích, ale také o chlazení Prescottu či ExpressCard.
Kapitoly článku:
ExpressCard - nový standard pro PCMCIA

V současnosti je nejpoužívanější přídavnou kartou pro notebooky zcela nepochybně PC Card. Ovšem tento standard se stává pomalu neohrabaným, protože 54x86mm se už k malým notebookům nehodí. Navíc je limit frekvence, na které může PC Card posílat data, jen 33MHz, což ústí v nejvyšší propustnost kolem 133MB/s. Kam tím mířím? K novému standardu zvanému ExpressCard.

Základem pro ExpressCard je PCMCIA, kterou mají snad všechny dnešní laptopy. ExpressCard bude k přenosu využívat dvě technologie - USB 2.0, která je samozřejmě s přenosovou rychlostí kolem 60MB/s dostupná již nyní a PCI Express, což je zatím stále rozhraní budoucnosti. Oboje jsou sériová rozhraní omezující počet pinů a to konkrétně ze 68 pinů u Cardbus na 26 pinů u ExpressCard.


Obr. 14 - Srovnání velikost Cardbus a dvou typů ExpressCard

ExpressCard se objeví ve dvou šířkách - 54mm široké budou karty obsahující složitější zařízení, jako jsou např. pevné disky (1,8-palcové), zatímco 34mm karty budou vyloženě kompaktní a zahrnou všechny zařízení, která se do nich podaří výrobcům vměstnat. Jak vidíte, obě pasují do stejného slotu.

V případě, že bude ExpressCard použita na sběrnici PCI Express, nabídne již velice zajímavé možnosti. Vzhledem k frekvenci 2GHz bude přenosový rychlost sahat až k 250MB/s, což je dostatečné i pro HDTV, rychlé disky, síťové karty apod. USB 2.0 je již samozřejmě zaběhnuté, což je i výhoda pro výrobce periferií pro notebooky. Navíc není třeba žádného speciálního řadiče, protože ten bude jak pro USB, tak pro PCI Express obsažen v čipové sadě.


Obr. 15 - Skutečná velikost ExpressCard

Ovšem použití tohoto standardu není vyloučeno ani u malých desktopů nebo barebone PC. Vzhledem k tomu, že rychlost běžného PCI slotu je omezena na 133MB/s, dokázal by tento malý zázrak téměř zdvojnásobit propustnost. Použití ExpressCard se předpokládá od roku 2004.

Seagate - hustota záznamu 100GB na plotnu

A poslední novinka, se kterou Vás seznámíme se nebude týkat přímo Intelu, ale jednoho z vystavovatelů. Seagate totiž demonstroval nový disk, jehož hustota záznamu je solidních 100GB na jednu 3,5" plotnu. Znamená to, že 200GB disk má jen dvě plotny a topí tedy méně než tomu bylo doposud. Nové Barracudy s touto technologií přijdou jak v P-ATA, tak v S-ATA provedení s technologií NCQ (Native Command Queuing). Prodej této novinky má začít v listopadu.

Tím tedy naše zpravodajství končí, doufám, že jste si v něm našli něco zajímavého. Vyzdvihnout lze skvěle utajené vypuštění procesoru Pentium 4 Extreme Edition, prozrazení podrobností o 90nm procesorech, budoucích platformách apod. V dnešních dnech probíhá pro změnu Computex v Taipei, ze kterého ale přineseme novinky pouze jako aktuality.