Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky ze stáje AMD i NVIDIE

31.1.2008, Pavel Boček, aktualita
Novinky ze stáje AMD i NVIDIE
Server Fudzilla nashromáždil několik zajímavých střípků-novinek ze stáje AMD a NVIDIE. Například nedávno vydané Radeony HD 3870 X2 má v nabídce čím dál tím více výrobců, pomalu se jimi plní i internetové obchody, ale málokde jsou k dodání....
Server Fudzilla nashromáždil několik zajímavých střípků-novinek ze stáje AMD a NVIDIE. Například nedávno vydané Radeony HD 3870 X2 má v nabídce čím dál tím více výrobců, pomalu se jimi plní i internetové obchody, ale málokde jsou k dodání. Nedočkavce však lze odkázat na vyhledávač Geizhals, kde se dají sporadicky nalézt obchody, které mají karty brzy k dodání. Samotné modely jsou prozatím všechny pouze s paměťmi GDDR3, avšak výrobci plánují karty s GDDR4 paměťmi dodat v horizontu příštích týdnů. Otázkou je, jaký bude nárůst výkonu u samotné jediné karty - v režimu CrossFireX s dalším HD 3870 X2 může být něco poznat, ale tady spíše ne.



Další novinka řeší otázku, proč partneři AMD i NVIDIE houfně směřují k výrobě základních desek. Odpověď je prostá. Kromě toho, že spousta jejich desek jsou low-endové modely s integrovanými grafickými jádry (což je obor těchto společností), chystají se také na příliv čipů AMD Fusion a Intel Larabee, které přijdou v roce 2009 či později. A rok je na průnik do nových trhů poměrně krátká doba, proto se snaží ukořistit si kousek co nejdříve.



Zotac, známý svými návrhy PCB, kdy vyrábí karty s novými grafickými výstupy již nativně (např. HDMI), udělal před nedávnem krok ke spojení NVIDIE a AMD, když kartu GeForce 8800 GT vybavil DisplayPortem, tedy rozhraním, za nímž stálo převážně právě AMD. Nyní se údajně chystá vybavit tímto výstupem více karet, v průběhu letošního roku se k němu má připojit i řada dalších výrobců. Podobně Dell přislíbil více monitorů s DiplayPortem, stejně jako Samsung, ačkoliv ten nenačrtl ani bližší plány o tom, kdy se takových panelů můžeme dočkat.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4)
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.