Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový grafický čip integrovaný na chipsetu Intel G965 bude podporovat DirectX 10

29.4.2006, Milan Šurkala, aktualita
Nový grafický čip integrovaný na chipsetu Intel G965 bude podporovat DirectX 10
Intel nepřestává překvapovat. Co nevidět se objeví nová architektura Intel Core, která slibuje opravdu mnoho a s ní se představí i nový chipset. Ten ponese jméno Intel 965 (Broadwater). Intel G965 pak bude mít integrované grafické jádro....
Intel nepřestává překvapovat. Co nevidět se objeví nová architektura Intel Core, která slibuje opravdu mnoho a s ní se představí i nový chipset. Ten ponese jméno Intel 965 (Broadwater). Intel G965 pak bude mít integrované grafické jádro.



Velmi zajímavý je však pohled na tento grafický čip, zatímco doposud integrované čipy Intelu byly spíše pro smích (poměrně slušný výkon srážela na zem absence některých důležitých vymožeností, jako je třeba T&L jednotka, vertex shadery), nyní se jedná o přesný opak.

Tyto integrované čipy budou podporovat DirectX 10 a Shader Model 4.0 (WGF2.0). A to dříve než nVidia nebo ATi. Bude možno použít až 16x FSAA, ale výkon čipu nebude tak vysoký, aby to bylo nějak rozumně použitelné.

Hovoří se o taktu 400MHz, ten možná bude ve finále ještě vyšší. Pokud by čip měl 4 pixel pipelines jako dnes GMA950, pak bude nabízet stále 1,6GPixel/s, ale už by neměly být problémy se spouštěním 3D aplikací, které se často nespustily právě díky absenci T&L a vertex shaderů.

Grafický čip si může vzít až 256MB paměti, na trh se dostane s chipsetem i965 na přelomu druhé a třetí čtvrtiny roku 2006. DirectX 10 ale využijete pouze na operačním systému Windows Vista. Intel informaci nepotvrdil.

Zdroj: www.hkepc.com, www.digit-life.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.