Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový profesionální 21" LCD panel EIZO S2100

4.4.2006, Pavel Kovač, aktualita
Nový profesionální 21" LCD panel EIZO S2100
Nedávno společnost EIZO uvedla na trh model profesionálního LCD monitoru S2100. V dnešních dnech se již dostává i na český trh, a tak se nabídka monitorů zase o něco rozrostla. Jak je u monitorů značky EIZO zvykem, tak i tento má 10-bitové...
Nedávno společnost EIZO uvedla na trh model profesionálního LCD monitoru S2100. V dnešních dnech se již dostává i na český trh, a tak se nabídka monitorů zase o něco rozrostla. Jak je u monitorů značky EIZO zvykem, tak i tento má 10-bitové vnitřní zpracování obrazu. Díky tomu je výsledná kvalita obrazu o řád lepší než u obyčejných 8-bit panelů, s kterými se setkáváme ve velké míře. Již tradičně je u EIZA přítomen tenký rámeček, který tyto monitory předurčuje k multimonitorovému využití.



Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
21,3" (4:3)
Ideální odezva
8 ms
Jas
20-300cd/m^2
Kontrast
1000:1
Výrobní technologie
S-PVA
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
178°/178°
Počet barev
16,7mil (8-bit)
Rozteč bodů
0,270mm
Nativní rozlišení
1600 x 1200
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
NE
Vstupy
DVI, D-SUB
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO
Hmotnost
datasheet neuvádí
Norma TCO
TCO`03
Pivot
ANO
Různé variace tohoto modelu
světle šedé a černé provedení
Speciální vlastnosti
10-bit vnitřní zpracování barev
Senzor pro automatické nastavení jasu
Záruka 5 let nebo 30 000 hodin
Gama korekce od 1,8 až 2,6 (krok 0,2)
Orientační cena 34 500,- Kč (s DPH)

Ze specifikací je jasně patrné, že monitor má opravdu co nabídnout. Nejen že parametry patří k absolutní špičce, ale EIZO jde tak daleko, že do monitoru zabudoval i senzor na automatickou korekci jasu vzhledem k okolnímu osvětlení. Pokud tedy začne svítit sluníčko, tak se monitor nastaví na maximální jas, abyste byli schopni stále rozeznat i jemné barevné odchylky a obraz byl stále dobře viditelný. Odezva dosahuje pěkných 8ms. Je jasné, že takto nízké odezvy lze dosáhnout s jistou "urychlovací" technologií. V tomto případě to je OverDrive, avšak datasheet EIZA popisuje tuto technologii trošičku jinak, než na co jsme zvyklí. Je zde uvedeno, že monitor si ukládá poslední tři snímky do paměti a z nich odhaduje pohyb objektů po obraze. Samotné urychlení již však probíhá podle klasického scénáře.

Doteď jsme na monitor pěli samou chválu, ale jsou zde i jistá negativa. Výrobce jej uvádí jako vhodný pro CAD aplikace. Z vlastní zkušenosti však vím, že rozteč bodů 0,270 je sice dostačující, ale ne zcela ideální. Na tyto účely jsou vhodnější monitory s co nejmenší roztečí. Také jas by mohl mít větší rozsah (tím nemyslím hodnotu 20, ale 300cd/m^2). Pokud totiž pracujete za silného slunečního svitu, tak se vysoký jas velmi hodí. Naopak hodnota 20cd/m^2 je velmi příjemná. Jako u všech monitorů EIZO je poskytována záruka 5 let nebo 30 000 hodin, což patří k nadstandardu. Bohužel cena je pro bežného "čecháčka" celkem vysoká, avšak grafická studia teď mají další alternativu.