Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový robot Amazonu dokáže zabalit přes 600 krabic za hodinu

14.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Nový robot Amazonu dokáže zabalit přes 600 krabic za hodinu
Nepotřebuje si ani otřít čelo, vysmrkat se, dojít si na záchod či na svačinu. Může neustále balit krabice, což činí s kadencí přes 600 za hodinu. Jde o nového balicího robota firmy Amazon, který byl již v řadě provozů instalován.
Amazon už uvažuje o tom, že tyto své nové roboty instaluje do všech provozů a ačkoliv každý z nich stojí přes milion dolarů, tato investice by se měla firmě už do dvou let vrátit. Dá se tak předpokládat, že každý dokáže zastat práci řady zaměstnanců. Ostatně deset krabic za minutu je slušná kadence a pokud k tomu připočteme možnost pracovat mnohem déle než po dobu jedné pracovní směny, pak skutečně lze uznat, že Amazon každým robotem může nahradit 24 pracovníků. 
 
 
Amazon má tak dle Reuters velký zájem na tom, aby ve svých skladech značně srazil počet zaměstnanců, i když pro roboty je stále velký problém s výběrem zboží z regálů a košů, respektive je to problém s ohledem na to, aby přitom byly efektivní a výkonné. Nový robot je ale zvláště dobrý v tom, že dokáže připravit krabici každému zboží na míru tak, aby to do ní přesně padlo a firma tak zbytečně nevozila vzduch a neplýtvala balicím materiálem. 
 
Společnost se tak ocitá na rozcestí mezi budoucností, v níž bude stále vnímána jako velký zaměstnavatel a vizí firmy, která bude spoléhat především na roboty, alespoň na skladových pozicích. Nicméně práce ve skladech Amazonu nemá zrovna dobrou pověst, však už jsme si mohli přečíst řadu reportáží o tom, jak je kontrolován každý krok zaměstnance, který má třeba nařízeno se při chůzi po schodech přidržovat zábradlí. Zlí jazykové by tak mohli říci, že roboti v Amazonu v podstatě už dávno pracují.  
 
 
Uvidíme, jakým směrem se Amazon vydá, ostatně prozatím jde v případě nových robotů stále o pilotní projekt a mluvčí také ubezpečuje, že zaměstnanci, jejichž pozice se tím zruší, o svou práci nakonec nepřijdou. Dozvídáme se, že Amazon chce i díky nim zákazníkům nabídnout nové služby, takže díky tomu vzniknou i nové pozice. Zároveň ale říká, že pro sklady už ani nebude přijímat nové zaměstnance, což bude mít vzhledem k jejich rostoucímu množství také svůj dopad. Na druhou stranu budou zapotřebí i lidé, kteří se budou starat o samotné roboty a jejich údržbu, takže zde také mohou vzniknout pracovní pozice.
 
 
Nové roboty pro Amazon vyrábí italská společnost CMC, která udává schopnost balit 600 až 700 zásilek za hodinu, což je přirovnáno k výkonu čtyř až pěti lidí. 
 
Zdroj: Reuters