Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový server IBM Power 595 s 5,0GHz procesory Power6

10.4.2008, Milan Šurkala, aktualita
Nový server IBM Power 595 s 5,0GHz procesory Power6
Společnost IBM představila dva nové servery běžící s operačním systémem Unix. Jejich výkon bude přímo drtivý, neboť obsahují velké množství velmi výkonných dvoujádrových procesorů IBM Power6 s frekvencemi kolem 5,0 GHz. Jedná se o servery...
Společnost IBM představila dva nové servery běžící s operačním systémem Unix. Jejich výkon bude přímo drtivý, neboť obsahují velké množství velmi výkonných dvoujádrových procesorů IBM Power6 s frekvencemi kolem 5,0 GHz. Jedná se o servery Power 595 a Power 575, my se nyní podíváme na model Power 595.



IBM Power 595 může obsahovat až 32 dvoujádrových procesorů IBM Power6 s frekvencí 4,2 GHz až 5,0 GHz. Vzhledem k tomu, že jedno jádro je schopno zpracovávat dvě vlákna současně, je možno pracovat se 128 vlákny najednou (32 procesorů × 2 jádra × 2 vlákna na jádro). Procesory mají 4 MB L2 cache na každé jádro a 32 MB cache pro čip.

Každý procesor má dvojitý paměťový řadič a point-to-point spojení mezi jádry. Vytváří se takto shluky osmi jader, tvořené čtyřmi dvoujádrovými procesory. Tyto uzly jsou pak popropojovány mezi sebou, osm uzlů po čtyřech procesorech tak vytváří celkem 28 propojení mezi jednotlivými uzly.

Tento server je možno osadit až 4 TB operační paměti (DDR2-533) nebo 1 TB (DDR2-667). Během cyklu lze provést čtyři operace s pamětí a výsledkem je přenosová rychlost 1,3 TB/s. Podle zdrojů je to ekvivalentní množství informací, které by se dalo vytisknout na papíry vyrobené z 50000 stromů.

Zdroj: www.cdrinfo.com, www.ibm.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.