Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový superpočítač "Čelisti" se prokousal mezi top ten nejvýkonějších

11.12.2006, Architect, aktualita
Nový superpočítač "Čelisti" se prokousal mezi top ten nejvýkonějších
Mauiské centrum pro intenzivní výpočty, popřípadně vysoko-výkonnostní výpočetní centrum v Maui (MHPCC), v pressu oznámilo, že Hawajská univerzita, jakožto primární dodavatel pro MHPCC, uzavřela kontrakt se společností Dell o nakoupení nového...
Mauiské centrum pro intenzivní výpočty, popřípadně vysoko-výkonnostní výpočetní centrum v Maui (MHPCC), v pressu oznámilo, že Hawajská univerzita, jakožto primární dodavatel pro MHPCC, uzavřela kontrakt se společností Dell o nakoupení nového superpočítače přezdívaného „JAWS“ (Čelisti). Jedná se o nový Dell PowerEdge 1955 složený z 5120 procesorů, jehož výkon se odhaduje kolem 60 TeraFLOPS (60 x 10^12 operací s plovoucí desetinnou čárkou za vteřinu). Systém je založen na 3.0 GHz dvoujádrových Intel Woodcrest procesorech a je uspořádán v 1280 čtyř-jádrových uzlech využívajících vzájemného propojení Infiniband. Akvizice zahrnuje volitelný upgrade naplánovaný na rok 2008, kdy by měla být uvedena nová multi-jádrová technologie od Intelu (zřejmě se jedná o 45 nm Bloomfield, popř. Nehalem). Poté by měl výpočetní výkon stanice stoupnout na 120 TeraFLOPS a systém by se tak zařadil za IBM BlueGene/L s 280 TeraFLOPS jako druhý nejvýkonější superpočítač.

Místnost „Čelisti“:

„Čelisti“ vlastní US Air Force a tvoří umělý mozek Ministerstva obrany, ovšem řízeny jsou Hawajskou univerzitou. Využívat výkon nového systému bude hlavně DREN (Defense Research Engineering Network), což je síť spojující superpočítače po celém světě a bude se tak podílet na všeobecně prospěšných výzkumech v informačních technologiích, nanotechnologiích, biologii a výpočty spojené s výrobou elektřiny.



Hlavní výhodou projektu, v ceně neoficiálních 50 miliónů amerických dolarů, je jednoduchá rozšířitelnost o další výpočetní jednotky. Zjednodušeně lze prostě jen přidat další rack s procesory. V České republice je například superpočítač Amálka, který má pomáhat najít místo pro budoucí stálou základnu na Měsíci a jeho výkon je „pouhých“ 2.58 TeraFLOPS.

Zdroje: Maui News, Scienceworld