Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový vysokorychlostní infračervený komunikační protokol

29.8.2005, Zdeněk Eisenhammer, aktualita
Nový vysokorychlostní infračervený komunikační protokol
Společnosti ITX E-Globaledge Corporation, NTT DoCoMo, Inc., Sharp Corporation a instituce Waseda University společně vyvinuly protokol IrSimple, vysokorychlostní komunikační protokol pracující na bázi infračerveného přenosu. Asociace IrDA...
Společnosti ITX E-Globaledge Corporation, NTT DoCoMo, Inc., Sharp Corporation a instituce Waseda University společně vyvinuly protokol IrSimple, vysokorychlostní komunikační protokol pracující na bázi infračerveného přenosu. Asociace IrDA (Infrared Data Association), průmyslová organizace, která vyvíjí a normalizuje specifikace pro infračervenou komunikaci, se rozhodla formálně převzít protokol za svůj standard.

Protokol IrSimple dosahuje rychlejších přenosových rychlostí (nejméně 4x až 10x vyšších, než jaké se používají v současné době) vylepšením efektivnosti nyní používaného protokolu IrDA používaného v mnoha mobilních zařízeních, např. mobilních telefonech. Protokol IrSimple je navíc zpětně kompatibilní s existujícími protokoly IrDA.



Začlenění protokolu IrSimple do zařízení spotřební elektroniky a domácích spotřebičů by mělo vyústit ve výrazné rozšíření využití tohoto komunikačního protokolu. Například by bylo možno bezprostředně odesílat digitální fotografie ve vysokém rozlišení pořízené mobilním telefonem nebo digitálním fotoaparátem do plochého televizoru nebo na tiskárnu pomocí jednoduchého postupu, podobného ovládání dálkového ovladače.

Hlavní vlastnosti protokolu IrSimple:
  • Rychlejší přenos dat (nejméně 4x až 10x rychlejší, než současné protokoly)
  • Zvýšená efektivnost protokolu díky zkrácení doby navazování spojení mezi přijímačem a vysílačem
  • Začlenění protokolu IrSimple lze provést přidáním nebo aktualizací softwaru pro existující protokoly IrDA
  • Zpětná kompatibilita se zařízeními komunikujícími prostřednictvím současných protokolů IrDA

Uvádíme také pro srovnání rychlosti současných protokolů s protokolem IrSimple. Délka přenosu byla měřena na 2MP fotografii (cca 500 kB).

IrSimple - 4M protokol - cca 1 sekunda
IrDA - 4M protokol - cca 1 až 11 sekund
IrDA - 115K protokol - cca 50 - 100 sekund

Protokoly IrSimple 4M a IrDA 4M využívají specifikaci FIR (Fast IrDA) s rychlostí na fyzické vrstvě až 4 Mb/s. Protokol IrDA 115K využívá specifikaci SIR (Serial Infrared) o rychlosti na fyzické vrstvě až 115,2 kb/s, která se v současnosti používá v mnoha mobilních telefonech.

Zdroj: www.cdrinfo.com