Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.12.2004, Petr Svoboda, aktualita
V souboji ATI versus nVidia bývalo dobrým zvykem, že přírůstek do produktové řady jednoho výrobce byl okamžitě následován druhým. I teď se všeobecně očekávalo, že nVidia bude kontrovat k uvedení Radeonu X850 svým grafickým procesorem v roadmapách...
[aMd]Mica | 3.12.200419:12
diskusia o nicom... same nezmysly tu pisete. tak najprv ATi velmi usilovne pracuje na podobnom rieseni ako ma nVidia, takze onedlho nieco podobne bude ponukat aj ATi. dufam, ze dovtedy ­"zmenite­" na tuto technologiu svoju mienku a budete krochkat blahom nad uzasnou super ATi SLI, sorry ale SLI odsudzuju len ATinaci podobne ako utocili na PS a VS 3 generacie... je to typicka strategia sice ta najjednoduchsia ale dost ucinna ­- ked na nieco nestacis tak to poriadne ohovor a zvoz pod ciernu zem, co sa udeje za pol roka a ze s podobnou technologiou ATi pride je viac nez iste.. jaaaj, ale potom to uz bude o niecom inom, ze? dalej, pokial je mi zname, tak nVidia a ich karty min od rady FX5900 podporuju dva rezimy napajania z coho vyplyvaju aj dva rozne rezimy spotreby. ide o pracu v 2D a v 3D rezime a cuduj sa svete, uvadzane spotreby ktorymi strasia ATinaci sa tykaju toho vykonnejsieho rezimu 3D, mimochodom ATi o mnoho uspornejsia neni ­- staci si vziat pomer tranzistorov medzi 6800Ultra a X800XT a co to? zrazu ma ATi vyssiu spotrebu, hmmm... to bude asi tou vyssou frekvenciou. je to ako postavit na rozdrbanu cestu oktavku a monopost f1 a poukazovat na to, ze spotreba f1­-ky je uplny shit vzhladom k tomu, ze ide rovnako rychlo alebo aj pomalsie ako oktavka. tento clanok, co mnohi nepochopili, bolo o tom, ze nVidia nejde za kazdu cenu umelo zvysovat vykon svojich kariet len preto aby boli o nejaky ten MHz rychlejsia ako konkurencia. a co je najubohejsie, ze potom taketo karty prezentuju ako nove modely. znamy co si kupil X800Pro mi zakazdym potom co ATi nieco ­"nove­" uvolni pise, ze uz ma ­"X800XT­" potom je to uz ­"X800XT PE­" a mozno sa mu podari dostat az na uroven X850XT ale za uplne iny peniaz... SLI technologia je riesenie pre tych co nemaju hlboko do vrecka a hladaju nekompromisne riesenia alebo pre tych co teraz kupia a casom ked bude cena vyhodnejsia tak za polovicnu cenu alebo aj menej ako sa komu podari kupia kartu druhu. narast vykonu je vacsi ­(doveryhodne zdroje uvadzaju do 80 az 85%­) a tie ATinakmi zatracovane PS a VS 3 zrazu nebudu az tak celkom o nicom vsak? treba si uvedomit ze pre SLI rezim existuje aj lacnejsia varianta ako je 6800Ultra a vyrobcovia mozu vyrazne zamiesat karty aj tak, ze budu ­(vlastne uz aj zacali niektori­) bundlovat grafiky k MB za lacnejsi peniaz ­- vdaka konkurencii... tak rychlo by som sa neodvazil SLI odpisovat, to je moj nazor..

Odpovědět0  0
Creckx | 3.12.200423:00
Jsem atiňák a SLI budu odsuzovat jak u nVidie tak u ATI pokud s něčim příjde....srovnávat 6600 mainstream a X800 highend je trochu mimo. O tom, že karta co potřebuje dvoje přídavný napájení ­(6800­) bere míň jak karta s jedním mě nikdo nepřesvědčí ­(podle tranzisotorů se to opravdu nepočítá:­) ­)...jednoduchým testem zjistíš, že ati taky nejede naplnej výkon, když je ve 2D režimu, stačí na ni dát ruku...každej přehlíží to, že technologie se vyvýjejí, k čemu mi budou dvě staré karty co hrubým výkonem budou na hranici novejch, ale výslednej obraz bude o několik tříd níž? Lidi co si myslej, že když si to poříděj maj na 5 let pokoj nedokáží uvažovat rozumě, SLI je pro lidi co si teď koupí 2 karty a budou je využívat, ne pro ty co si myslí, že za rok zase budou na špici. Procíky budou někde jinde a všechno ostatní taky, trochu přemejšlej. ATI podle mýho příjde s jednou grafikou co se vyrovná tomuhle SLI topení na jaře...doufám taky v dvouprocíkové karty, to by byl teprve nářez:)
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 5.12.20041:25
uvidis, ze ATi pride so svojou verziou SLI ci sa ti to uz paci alebo nie. jednoducho pokial nieco v tomto neurobi bude mat nVidia stale eso v rukave. inak paci sa mi ako nVidia GF6800Ultra tak aj ATi XT800XT len skoda, ze si nemozem dovolit kupit ani jednu z nich. su prilis drahe.
Odpovědět0  0
Creckx | 5.12.20043:13
Já to neodsuzuju, jen říkám, že to nemá budouctnost u normálních lidí...argumentace, že za rok si koupim druhou je totálně mimo stejně jako, že nVidia je lepší jen pro to, že má plnou podporu DX9c a ATI jenom b­(to mi teď vyznělo z jednoho článku na konkurenčním webu­)...dlouho zarití nVidiáci neměly jak argumentovat proti ATI dokud se neobjevilo SLI, přitom většina nemá prachy ani na jednu takovou kartu...
Odpovědět0  0
macros | 3.12.20049:54
No já nevím jak jiní, ale bych přes 30 tisíc za 2 grafické karty nedal jenom proto, abych byl rychlejší než konkurence se svojí jednou kartou za poloviční pořizovací cenu vůči těmto dvěma v SLI. Navíc ty dvě karty v SLI rychle zastarají a tudíž je to naprosto nevýhodné řešení po stránce ekonomické i praktické ­(tzv. poměr cena­/výkon­). Na dnešní hry a i ty co přijdou příští rok budou bohatě stačit karty současné a v single provedení. Osobně se domnívám, že SLI bude využíváno naprosto zanedbatelným podílem na trhu, především fanatiky honícím se za vyšší body v nějakých benchmarcích.
Odpovědět0  0
ljelinek | 3.12.200411:20
No, za tím honěním co nejvyšších skóre v benechmarcích, to je pravda, ale osobně, pokud bych měl na výběr pořídit si desku podporující SLI a o něco málo dražší než obyčejná deska, tak po ní určitě sáhnu. Myslím si, že výkon procesoru bude stačit v pohodě na skoro 10 let ­(no možná trochu míň­), ale grafika zastará tak za polovinu a nechat si otevřená vrátka na možný upgrade, to myslím stojí za to.
Odpovědět0  0
Creckx | 3.12.200412:19
Už jen z toho důvodu, že potřebuju 30k na dvě karty a elektrárnu u toho bych do SLI nešel. Dejme tomu, že koupim levnější ZD a nadupanou atinku za 20k celkově, ty koupíš za 35­-40k 2 grafárny a taky desku. Za 2 roky příjde nové OpenGL a DirectX, do tý doby oba můžeme hrát pohodlně bez cukání většinu her na vysoký detaily. Za ty 2 roky si udělám radost a obětuju daších 20k na výkonou atinku a levnější desku, ty koupíš zase SLI věci za 35­-40k. Oproti tobě jsem ušetřil 30­-40k. Koupil jsem si za to LCD a tobě CRT vysmahlo oči:­)...výhled, že procíky stačej na 10 let je taky trošku přehnaný, ale budiž....prostě SLI nemá budouctnost u normálních lidí...
Odpovědět0  0
Golem | 3.12.200416:33
10 let procesor? Člověče, pokud chceš hrát nový hry ­(a nikdo jiný by tolik do grafáren neinvestoval­), tak musíš upgradovat každý 2 roky. Když vezmeš, co bylo před deseti lety ­(486?­), s tím by sis dnes moc nezapařil ani kdybys měl 10 x SLI. Když bude jedna karta brát 100W, tak se ti budou pěkně doma protáčet hodiny, i když budeš psát ve wordu. Asi tak nejrozumnější využití vidím v tom, že budeš mít doma tuto desku a jednu highend grafiku a až budeš potřebovat dejme tomu za ty dva roky upgradovat, aby ti šlapaly nový hry, tak si koupíš ­(v té době už skoro­) za pár korun druhou grafiku. Pokud máš výkonný zdroj. A pokud ten nárůst výkonu vůbec bude stát za to. Jinak to je rozumně ekonomicky uvažujícímu člověku k ničemu.
Odpovědět0  0
ljelinek | 3.12.200422:34
No, jenom tak na okraj, hry typu Doom, HF atd. mě absolutně neberou a přesto si dovedu představit, že teď koupím 6600GT a za dva roky dokoupím další. Jinak s tou 486kou ­- pořád mi na ní jede komp s faxmodemem, už dokonce víc než deset let. Uznávám, že na hry to rozhodně není, ale takové 3GHz P4 mi za deset let bude bohatě stačit. No a co se týče grafik za dva roky, tak dvě 6600GT budou určitě stačit taky, stačí se podívat, na čem všem teď jedou nejnovější hry. :­-)
Odpovědět0  0
2P+ (13) | 3.12.20042:36
opravte si preklep v posledni vete
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.