Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm Snapdragon X Elite zdaleka nebude jediným procesorem na architektuře ARM, který se pokusí narušit hegemonii procesorů x86 na platformě Windows. Své chystá i společnost Nvidia ve spolupráci s MediaTekem.
komplikator (808) | 14.5.202416:58
Ty plány nejsou nové. Pokud se nepletu už je to pár let co se to info objevilo.

Proč ne, více konkurence se hodi. Už se těším na nové arm stroje. Takový Dell XPS 13­/14 s SG x, vypadá parádně. Uvidíme jestli naplni těch 20h netflixu s 55Wh baterii.
Odpovědět0  1
Pavel Matějka (1648) | 15.5.202410:13
Dovolím si drze ocitovat, co napsal na jiném serveru pan kypec ­- protože to je přesné a výstižné:

Qualcomm salesman: ­"Naše notebooky sú síce pomalé jak sviňa, ale zato dokážu takto pomaly bežať na batérii kurevsky dlhooooo..."
Odpovědět0  0
komplikator (808) | 15.5.202411:55
A co já s tím. Vykon v jednotlivých strojích neznáme, a osobně to ani neřeším. Vykonu to bude mít dost. Zajímá mě vydrz a provozní vlastnosti, zvlaste pasivni chod. Pokud to dá 10+ hodin 4k netflixu­/kanclu s oled displejem a pobezi to v tom pouziti pasivne chlazene, tak to budu brát jako dobrou alternativu k macbooku pro. Byt tedy nevím jestli bych překonal senzorové funkční tlačítka, to beru jako největší slabinu těch xps
Odpovědět0  1
Tech-boy.lukas (1488) | 15.5.202411:55
co jsem viděl recenze, tak arm není moc pomalý. V některých recenzích i bez problémů dá x86 procesory. Ale jde o to že x86 si nese 30 let kompatibility, což u arm není, ty ji ve prospěch výkonu zahodily. A právě o kompartibilitu jde, je málo uživatelů hračičkářů co si chtějí hrát se software a používat obezličky aby jim software běžel, co znám lidi tak chtějí aby jim software běžel a nepotřebují aby se excel tabulka otvírala 0,1s, jim stačí když je otevřena za 0,3s.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 15.5.202412:22
"A právě o kompartibilitu jde, je málo uživatelů hračičkářů co si chtějí hrát se software a používat obezličky aby jim software běžel, co znám lidi tak chtějí aby jim software běžel­"

To, co říkáte, je pravda, ale má to i opačný důsledek, než si myslíte. Sám říkáte, že je málo uživatelů hračičkářů, tedy i málo uživatelů, kteří potřebují nějaký speciální software, který na tom nepoběží. Pro běžné uživatele nehračičkáře, kteří na tom budou sufrovat na internetu, dělat práci v běžných aplikacích, posílat maily, hrát nějaké běžné hry, sledovat Netflix, těch problémů s kompatibilitou zas tak moc nepocítí a využijí pravděpodobně výhodu delší výdrže. Každopádně jak velké problémy s kompatibilitou tam skutečně budou, to teprve uvidíme.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1488) | 15.5.202414:35
Mno, nejde o speciální software, jde většinou o nějaký starší software. A tím že dost opravuji pc a kolem a kolem. tak to vidím. Zrovna tu vedle mě leží notebook, s popisem ­"nejde mi nainstalovat diagnostika na auto­". fajn, řekněme že to má menší okruh zákazníků, co tak soft ke kamerovému systému v domě? A je toho spousta co může pc dělat. Na to co jste psal nepotřebuji pc, to zvládne mobil.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 15.5.202414:54
"Mno, nejde o speciální software, jde většinou o nějaký starší software.­"

To je víceméně totéž, speciální může být funkcí nebo stářím. Já se třeba bojím, že na tom nerozjedu Heroes 3 :­-­)

"A je toho spousta co může pc dělat.­"

No to může, otázkou je, kolik z toho kvůli nekompatibilitě skutečně nepojede nebo třeba jen pojede pomaleji. A jestli je to starší software, který běžel slušně na 400MHz procesorech před 20 lety, bude problém, když to na 4GHz procesoru s řádově vyšším IPC pojede kvůli emulaci o 30 % pomaleji než na nativu?
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1488) | 15.5.202416:15
a jsme u toho hračičkování, emulace ale o ní nesmí uživatel vůbec vědět. Já třeba musím k vůli jednoho software, u ktrého výrobce nepodporuje více verzí vedle sebe mít cca 10* virtuál, tak popř. mohu zkusit i jiný software. A už mnohokrát mi do toho výrobce software hodil vidle. ­"software nejede ve virtuálním pc"
Odpovědět0  0
komplikator (808) | 15.5.202412:53
Kompatibilita není tak velký problém jak se někdo snaží nafukovat. Ano jistě jsou věci co na tom neběží a dlouho ještě nepoběží, na druhou stranu, spousta běžného SW tam běží. Windows for Arm mám jen ve virtuálu na Macu, spíš, že jsem to chtěl vyzkoušet, používám free VMWare ne Parralels, které jsou lepší. A základ systému, office, web je použitelný a to mají ty win vyhrazených 8GB a 4c. Ale strávil jsem v tom tak půl hodinky. Jediné co běželo pod x86 byl 64bit Total Commander a nevšiml jsem si problému.

Nesnažil jsem se ale instalovat vše co mám na daily driver macu, tam už všechen sw co používám má nativní arm build a z 2600 běžících procesů jsou x86 jen dva a to jsou, paradoxně nějaké procesy MacOS :­)

Stejně tak to bude se sw pro Windows. Spousta SW už Arm build má včetně profi aplikací a další ten build připravují. S příchodem SG Elite se rozšíří dostupnost a vývojáři se tomu budou více věnovat.

A to i hry, nativně funguje ­(dle pcwiki­) více jak 500 her a to i s těmi nejhranějšími na světě jako Minecraft, Candy Crush Saga.. Spousta oblíbených masově hraných her na tom funguje krásně LoL, Dota, CS, WoW.... Ony taky spousta her má nativní Arm buildy už na Macu. Třeba Assasins Creen Mirage nebo Warframe, Diablo běží na iPadech ­(a mohly by na Macu, kdyby vydavatelé chtěli­). A i další AAA hry vznikají pro Arm, třeba Resident Evil 4­/Village, Death Stranding...
Odpovědět1  1
kutil05 (999) | 15.5.202419:48
Apple je ta firma, která na kompatibilitu kašle nejvíc, na druhé straně x86 není jediná platforma s dlouhou kompatibilitou. Všechny SPARC servery ať už SUN či FUJITSU, stejně tak IBM Power i mainframy Z. A je to jejich velká výhoda. Protože když ty firmy měly dobře odladěný SW a stačilo jim pouze nasadit výkonnější HW, tak to jde udělat. Apple jde jen o prodeje, ale ne o zákazníka ­- ať si koupí novou verzi. A nešlo jen o změny z Motoroly 68k na PowerPC, pak na Intel a teď na ARM ­(a úplně první MOS6502­), byly tam i změny kdy zařízli na 64 bit HW podporu pro starší 32 bit SW. A absolutní nezájem, proč jim asi klesají prodeje HW?
Odpovědět0  0
radon (66) | 14.5.202413:20
takže NVidia pomáhá Číňanům vymanit se ve výrobě procesorů pro počítače ze závislosti na USA? Čemu se divím ...
Odpovědět0  3
olda79 (70) | 14.5.202413:35
Nvidia pomáhá především sama sobě k penězům :D.
Odpovědět7  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.