Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Big Bang II - mnoho povyku pro nic?

26.11.2008, Petr Štefek, článek
NVIDIA Big Bang II - mnoho povyku pro nic?
Velký třesk 2 - Uvedení ovladačů série ForceWare 180 je podle firmy NVIDIA skutečnou událostí, která posune karty GeForce opět na výsluní a konkurenci zadupe do země. Velká slova, ale jak si stojí nové ovladače v porovnání se starší sérií ForceWare 170? Odpověď naleznete v tomto článku.
Big Bang II - marketingová akce na oživení konkurenceschopnosti grafických karet GeForce se povedla. Ovšem vše není tak velkolepé a skutečný přinos nových ovladčů je v klasických hrách a rozlišeních s vyhlazovaním spíše malý. Pokud vlastníte grafickou kartu NVIDIA založenou na jádrech G80/G92 (GeForce 8800/9800), pak vám nové ovladače přinesou spíše minoritní nárůst výkonu v průměru okolo 5%. To ale rozhodně není špatné! GeForce 9800 GTX+ se tak stává opět velice zajímavou ve srovnání s Radeonem HD 4870/HD 4850. Výkonnější karta GeForce GTX 260 se v průměru má šanci dostat nad svého konkurenta v podobě Radeonu HD 4870, jenž byl doposud podle většiny testů o něco málo výkonnější kartou.



Nejdražší GeForce GTX 280 vykázala u her v našem testu velmi pěkný nárůst výkonu především ve hrách Call od Duty 4, Company of Heroes, Unreal Tournament 3 a World in Conflict. Minoritní zlepšení bylo naměřeno i ve hrách Far Cry 2 nebo Fallout 3. Ovladače série ForceWare 180 dávají vynikající výkon a pro všechny majitele novějších GeForce jsou téměř nutností, takže nebuďte líní a pokud jste tak ještě neučinili, stahujte je na oficiálním webu společnosti NVIDIA (aktuálně ve verzi 180.48 WHQL). Velký třesk 2? Určitě ne, ale pro většinu grafických karet NVIDIA pořádná porce výkonu navíc. A to je konec dnešního příběhu :-).
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.