Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA chce převzít společnost VIA

19.3.2008, Milan Šurkala, aktualita
NVIDIA chce převzít společnost VIA
Nedávno zasedly společnosti NVIDIA a VIA k jednacímu stolu. NVIDIA má zájem o převzetí společnosti VIA. Respektive jsou zde tři možné scénáře, strategické partnerství, převzetí procesorové divize nebo převzetí celé společnosti. Všechny tři...
Nedávno zasedly společnosti NVIDIA a VIA k jednacímu stolu. NVIDIA má zájem o převzetí společnosti VIA. Respektive jsou zde tři možné scénáře, strategické partnerství, převzetí procesorové divize nebo převzetí celé společnosti. Všechny tři možnosti dávají v dnešní době smysl.



Společnost VIA na tom není nikterak dobře (například v únoru 2007 měla VIA obrat 77 milionů dolarů, v únoru 2008 už jen 52 milionů). Na trhu čipových sad nemá právě nejlepší postavení, nabízí pouze low-endové chipsety a ty mají silnou konkurenci v podobě chipsetů Intel, NVIDIA i AMD. Na trhu procesorů je situace rovněž špatná, VIA C3 ani C7 nijak drtivý úspěch nezaznamenaly, nová architektura Isaiah však vypadá o něco více nadějně, protože konečně procesory nabízí i vcelku solidní výkon a nejen nízkou spotřebu.



Jak AMD, tak Intel, pro blízkou budoucnost připravují procesory s integrovaným grafickým jádrem. Pro NVIDII by tak bylo mnohem těžší protlačit svá grafická řešení, nezbývá ji tedy přejít také k výrobě procesorů (převzetí procesorové divize VIA nebo celé VIA), případně se na výrobě procesorů více podílet (v případě strategického partnerství VIA a NVIDIE by dle mého názoru mohlo dojít k výrobě procesorů VIA Isaiah s integrovanými grafickými čipy NVIDIA).

Společnosti se zatím nedohodly, protože VIA měla nepřiměřené finanční požadavky. Pokud však VIA bude i nadále ztrácet, patrně svůj požadavek významně sníží a možná se dočkáme vedle Intelu a AMD třetího velkého výrobce procesorů v podobě NVIDIE+VIA.

Zdroj: www.xbitlabs.com, www.techreport.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.