Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA dostala první testovací vzorky čipů G300, ale bojuje s výtěžností

18.9.2009, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA dostala první testovací vzorky čipů G300, ale bojuje s výtěžností
Společnost NVIDIA je se svou novou generací grafických karet poněkud pozadu za ATI, ale tak už tomu bývá, že jedna z nich je v nové generaci napřed. Důležité je, co nám nové grafické čipy NVIDIA G300 nakonec nabídnou a dnes jsme tomu o krok...
Společnost NVIDIA je se svou novou generací grafických karet poněkud pozadu za ATI, ale tak už tomu bývá, že jedna z nich je v nové generaci napřed. Důležité je, co nám nové grafické čipy NVIDIA G300 nakonec nabídnou a dnes jsme tomu o krok blíže, protože NVIDIA dostala první testovací vzorky. Ovšem dle některých zpráv je výtěžnost těchto čipů velmi nízká a je otázkou, zda se skutečně začnou již tento prosinec dodávat výrobcům grafických karet.



Čipy GT300 mají mít dle nepotvrzených zpráv plochu celkem 452 mm čtverečních, což z nich činí opravdu monstrózní jádra, jichž se na klasický 300mm wafer vejde pouze něco přes 100 i přes moderní výrobní 40nm technologii ve firmě Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, která s výtěžností u tohoto procesu stále bojuje. Nebo alespoň tomu tak dle starších zpráv bylo, ovšem zatím se TSMC nepochlubilo, že by se tato situace nějak zlepšila.

Průměrná výtěžnost činila asi 60 procent, ovšem kvůli velikosti jader GT300 můžeme předpokládat, že u nich to bude ještě podstatně méně. Některé zprávy hovoří o tom, že ze čtyřech vyrobených waferů fungovalo jen asi sedm čipů, což znamená ubohou výtěžnost kolem 2 procent, takže se zdá, že začátek dodávek v prosinci je opravdu spíše jen přání. AMD bude mít tedy s největší pravděpodobností v oblasti DirectX 11 před firmou NVIDIA výrazný náskok podpořený nástupem systému Windows 7, i když jde samozřejmě především o ostatní software, tedy hlavně hry.

Zdroj: X-bit labs
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.