Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA doufá, že trh s GPU poroste ještě 15 let

24.9.2008, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA doufá, že trh s GPU poroste ještě 15 let
Společnosti AMD a Intel horečně připravují integrované CPU-GPU čipy, což víme již několik let. Tento trend však ohrožuje tradiční výrobce GPU, takže především společnost NVIDIA, která nemůže nabídnout kompletní platformu, jež by byla postavena...
Společnosti AMD a Intel horečně připravují integrované CPU-GPU čipy, což víme již několik let. Tento trend však ohrožuje tradiční výrobce GPU, takže především společnost NVIDIA, která nemůže nabídnout kompletní platformu, jež by byla postavena pouze na jejích produktech.



Přesto však Jen-Hsun Huang z NVIDIE věří, že trh s GPU poroste ještě dalších 15 let, než začnou převažovat CPU-GPU (nebo jiná) řešení. A ty mají přijít samozřejmě podstatně dříve. GeForce GPU však oproti nim mají nabídnout lepší technologie a především vyšší výkon. To je také důvod, proč NVIDIA investuje do vývoje CUDA a PhysX.

Dále dle této firmy ani po příchodu CPU-GPU řešení nemají odejít integrovaná grafická jádra (IGP) v čipových sadách do starého železa, protože poptávka stále má existovat. To z toho důvodu, že si NVIDIA věří, že nabídne kvalitnější, nebo aspoň konkurenceschopné produkty. CPU-GPU však mají konkurovat především v nízkém segmentu trhu a u mobilních zařízení, kde na svou práci budou jistě stačit a není zrovna jasné, zda mezi tímto trhem a trhem s výkonnými samostatnými grafickými kartami zbyde ještě místo pro něco jiného. Avšak vždy šlo především o umění prodat a to NVIDIA ovládá dobře.

Zdroj: X-bit labs