Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia Fermi na CES 2010

8.1.2010, Jakub Doležal, aktualita
Nvidia Fermi na CES 2010
Okolo nových grafických karet od společnosti Nvidia bylo poměrně rušno. Nejprve na začátku října minulého roku dorazila oficiální tisková zpráva. Několik dní poté proběhla prezentace, na které však nejspíš použila Nvidia nefunkční maketu....
Okolo nových grafických karet od společnosti Nvidia bylo poměrně rušno. Nejprve na začátku října minulého roku dorazila oficiální tisková zpráva. Několik dní poté proběhla prezentace, na které však nejspíš použila Nvidia nefunkční maketu. Pokud slyšíte o Fermi poprvé, doporučuji nejdříve přečíst článek pojednávající o nové architektuře.



Nyní na výstavě CES se kalifornský výrobce konečně pochlubil funkčním modelem. Jedná se o model grafické karty GF100. Ta je osazena v desce Asus Rampage 2 eXtreme s procesorem Intel Core i7. Na připojeném monitoru byl spuštěn benchmarkový program Unigine Heaven, který jako jeden z prvních podporuje rozhraní DirectX 11. Hlavním lákadlem je hardwarová teselace.

Magazín TweakTown vypustil na internet video z výstavy CES, kde benchmark běží naživo. Subjektivně vypadá průběh videa poměrně plynule. Po celou dobu je k dispozici komentář technicko-marketingového ředitele Nicka Stama. Na povrch vyplynulo několik informací, které tak trochu vyvrací původní tvrzení Nvidie.



První změnou je fakt, že GF100 má být prý „Killer graphics for gamers...“, neboli zabijácky rychlá grafická karta určená pro hráče her. Zajímavé, že z počátku Nvidia řadila architekturu Fermi spíše do oblasti profesionálního nasazení a o hráčské komunitě příliš informací nebylo.


(vypnutá teselace, aneb současné hry)

Další zprávy, které kolují internetem, jsou subjektivní pocity jednotlivých redaktorů. Dohromady se však shodují na tom, že nová karta má poměrně hlučný chladič a také teplota celé karty prý s přehledem překoná konkurenci od ATI.


(zapnutá teselace, aneb hudba budoucnosti)

Poslední otazník se vznáší nad možností připojit až tři 3D monitory. Na twitteru se totiž objevila od Igora Staňka, kde lze vidět pouze dva DVI výstupy. Je tedy velmi pravděpodobné, že ukázaná GF100 ještě nedospěla do finálního stádia a dočkáme se několika změn. Dostupnost je plánována na první kvartál roku 2010, uvidíme, zdali to Nvidia stihne.

Zdroj: twitter, Guru3D, TweakTown
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.