Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA G92b ve výrobě, GeForce 9800 GT brzy

8.6.2008, Pavel Boček, aktualita
NVIDIA G92b ve výrobě, GeForce 9800 GT brzy
Informace serveru Fudzilla hovoří o tom, že jádra NVIDIA G92b, tedy 55nm technologií vyráběná jádra G92, jsou již ve výrobě. Tímto tedy NVIDIA dotahuje osmiměsíční náskok AMD, přičemž se můžeme brzy dočkat zlevnění mainstreamových karet...
Informace serveru Fudzilla hovoří o tom, že jádra NVIDIA G92b, tedy 55nm technologií vyráběná jádra G92, jsou již ve výrobě. Tímto tedy NVIDIA dotahuje osmiměsíční náskok AMD, přičemž se můžeme brzy dočkat zlevnění mainstreamových karet (díky větší výnosnosti) a úspornějších modelů. Spekuluje se o tom, že GeForce 9800 GT, které již vstupují do poslední fáze vývoje, již budou mít 55m technologií vyráběná jádra. Co se zatím jistě ví je ale jen kódové označení jader - D9P-40 - a nasazení 512 MB pamětí GDDR3.



Roy Taylor, viceprezident stojící za programem The Way it’s Meant to be Played, pak prohlásil, že software PhysX od NVIDIE bude volně dostupný, přičemž jej podporují karty GeForce řady 8 a novější. Je tedy možné, že AMD se jím inspiruje a část pak implementuje do vlastního SW (ačkoli minimálně projekty pro nasazení GPU místo CPU pro vědecké a podobné účely byly zřejmě pozastaveny z nedostatku financí), to samé však může udělat Intel, který je v této oblasti hlavním konkurentem NVIDIE, navíc dříve odkoupil firmu se stejným zaměřením - Havoc.



Do Vánoc se navíc má pak objevit šestnáct herních titulů, které přímo využijí možnosti počítání fyziky grafickou kartou. Jedná se o hry používající Unreal Engine 3 od společnosti Epic Games, který právě počítání fyzicky grafickou kartou používá. Za rok již má být na trhu přes 40 takových her. Z jiného soudku je přilévání oleje do ohně spekulací kolem společnosti VIA. Na veletrhu Computex totiž Richard Brown, viceprezident marketingu VIA, stál bok po boku spolu s Derekem Perezem, ředitelem oddělení vztahů s veřejností NVIDIE. Je možné, že dojednávali spojení obou firem, polívčičku si pak mohl přihřát i Adrian Thompson, viceprezident společnosti Sapphire, který v NVIDII před dávnými časy pracoval; dříve se totiž objevily spekulace o tom, že Sapphire začne znovu vyrábět karty GeForce. Je možné, že se jednalo jen o přátelské jednání, pokud v tom však bylo i něco více, jistě se to dozvíme v blízké době.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5)
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.