Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia GeForce 6800CS

14.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
nVidia GeForce 6800CS
ATi svými novými kartami řady Radeon X1600 opět rozvíří vody grafického mainstreamu, ovšem za předpokladu, že se tyto karty dostanou na trh. Lépe řečeno, kdy se dostanou. Mají sice přijít na začátku listopadu, ale vzhledem k současné situaci...
ATi svými novými kartami řady Radeon X1600 opět rozvíří vody grafického mainstreamu, ovšem za předpokladu, že se tyto karty dostanou na trh. Lépe řečeno, kdy se dostanou. Mají sice přijít na začátku listopadu, ale vzhledem k současné situaci v ATi bych se vůbec nedivil, kdyby šlo jen o další vydání "na papíře". Reálně se karty mohou objevit klidně i o nějaký ten týden či měsíc později. Vždyť ani X1300 a X1800 XL, které už jsou v cenících zatím reálně nejsou a to se mají prodávat už od 5. října.



Poněvadž nVidia chce taktéž vypadat trochu aktivně, vydá GeForce 6800CS. Osobně mi vůbec není jasné, co tím zamýšlí, když GeForce 6800 pokrývá dostatečně široký segment trhu. 6800LE a 6800XT jsou dost pomalé na to, aby zaujímaly mainstream, 6800 a 6800GT nádherně vyplňují prostor k high-end modelu 6800 Ultra a výkonnější čip taktéž není zapotřebí, když tu máme 7800GT a 7800GTX.

Karta bude postavena na známém jádře NV42 vyráběném 110nm technologií. Oproti Radeonům X1600 však bude mít 256-bitovou sběrnici. To by kartě 6800CS mělo pomoci ve vysokých rozlišeních a při vyhlazování, ale je taktéž známo, že nové Radeony mají FSAA poměrně "vychytané".

Podle prvních zpráv by měly karty mít výkon podobný GeForce 6800GT (i když se mi to zdá na mainstream trochu moc výkonu, nespletl se náhodou zdroj a nemyslel 6800XT?). 256MB verze má prý stát $249. Bohužel přesné informace nejsou známy, ani frekvence ani počty pipelines.

Konkurenci novým Radeonům nVidia už dávno má, takže z hlediska logického je uvedení GeForce 6800CS docela "praštěným" krokem. Na druhou stranu zase vypadá, že nVidia přichází s novým lepším konkurenčním řešením (přičemž nikoho nezajímá, že téměř to samé si už nějaký ten pátek může koupit). To některé zákazníky jistě přitáhne zpátky. Jedno ale kartám, které vycházejí jako odpověď na konkurenci upřít nelze. Přináší velmi podobný výkon za zpravidla znatelně nižší cenu.

Zdroj: www.theinquirer.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.