Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA GeForce GTX 280 - dle ATI poslední monolitický hi-end grafický čip

19.6.2008, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA GeForce GTX 280 - dle ATI poslední monolitický hi-end grafický čip
Rick Bergman, který dnes působí jako viceprezident společnosti AMD a má na starost grafickou odnož firmy, řekl v interview, že nový hi-end čip od firmy NVIDIA, tedy GeForce GTX 200, bude také posledním velkým monolitickým "megačipem". Bergman...
Rick Bergman, který dnes působí jako viceprezident společnosti AMD a má na starost grafickou odnož firmy, řekl v interview, že nový hi-end čip od firmy NVIDIA, tedy GeForce GTX 200, bude také posledním velkým monolitickým "megačipem". Bergman se tak vyjádřil po slibech zástupců NVIDIE, že se takovéto čipy chystají i do budoucna.



"Předpovídám, že naše konkurence zvolí stejnou cestu pro její další GPU až to uvidí. Udělali své poslední monolitické GPU," řekl Bergman pro EETimes. ATI, či AMD se přitom zcela nepokrytě vydalo cestou využití více grafických čipů, které budou tvořit hi-end řešení této firmy. NVIDIA samozřejmě má také svou SLI technologii, ale v poslední době prohlašuje, že velké a drahé čipy jsou lepším řešením než vícečipové karty či využití více karet. V tom jí dává za pravdu jedna známá věc - výkon se u více čipů nenásobí dvěma, ale záleží zde na ovladačích, jak dokáží další kartu či čip na kartě využít. Na druhou stranu, GPU GTX 280 se na jeden 300mm wafer vejde necelá stovka, takže výnosy zde nejsou velké a to ještě neuvažujeme o nepovedených kouscích.

NVIDIA se slovy šéfa výzkumu také na adresu AMD vyjádřila, že to není schopné kvůli nedostatečným zdrojům vyvinout velký monolitický čip, ale Rick Bergman opáčil, že menší čipy mohou být snadněji instalovány i do mobilních počítačů a i když má NVIDIA momentálně i v této oblasti silnější řešení, nebude prý schopna v blízké budoucnosti nabídnout architekturu G200 pro mobilní využití.

Zdroj: X-bit labs
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.