Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia GH200 Grace Hopper Superchip přichází s pamětmi HBM3e s propustností 5 TB/s

10.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia GH200 Grace Hopper Superchip přichází s pamětmi HBM3e s propustností 5 TB/s
Nvidia aktualizovala svou výpočetní platformu Grace Hopper GH200. Ta nyní dostává paměti HBM3e, které o polovinu navyšují svou kapacitu a zvyšují také propustnost. Ta nyní může dosahovat opravdu vysokých 5 TB/s.
Společnost Nvidia loni uvedla své výkonné výpočetní procesory Grace na architektuře ARMv9 se 72 jádry. Ten existuje jako Grace Superchip kombinující dva tyto procesory do platformy se 144 jádry nebo jako Grace Hopper, kde je jedno CPU se 72 jádry kombinováno s GPU Hopper. Tyto systémy mohou kombinovat více těchto modulů dohromady, a tak tu máme aktualizovanou verzi GH200 Grace Hopper Superchip, která kombinuje dva moduly Grace Hopper. Pojďme se ale podívat nejprve na aktualizovaný Grace Hopper. Ten si nadále ponechává 72 CPU jader s architekturou ARM Neoverse V2. Změny se ale udály v paměťovém subsystému u GPU Hopper.
 
Nvidia GH200 Grace Hopper
 
Nová verze totiž dostala paměti HBM3e, a to ve zvýšené kapacitě z 96 GB na nynějších 144 GB, což je 50% nárůst kapacity. Efektivně se ale nevyužívá celá, nýbrž "jen" 141 GB. I to je ale na GPU řádově více než to, co míváme na běžných grafických kartách. Další změnou je i to, že z paměťové propustnosti do 4 TB/s se nyní dostáváme na 5 TB/s, což znamená minimálně 25% navýšení rychlosti. GH200 Grace Hopper Superchip, který kombinuje dva tyto moduly, tak má ve výsledku 144 CPU jader, 282 GB využitelné paměti HBM3e a celkovou propustnost grafických pamětí 10 TB/s.
 
Nvidia GH200 Grace Hopper Superchip
 
Těchto novinek se ale jen tak nedočkáme. Výroba GH200 s pamětmi HBM3 teprve jen začala a nejsou ještě dostupné. Prodávat se ale začnou ještě před koncem letošního roku. Verze GH200 s novými pamětmi HBM3e se na trh dostane až ve druhém čtvrtletí roku 2024.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.