Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA: Grace je 2x rychlejší a 2,3x efektivnější než Intel Ice Lake

11.4.2022, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA: Grace je 2x rychlejší a 2,3x efektivnější než Intel Ice Lake
NVIDIA se rozhodla jít vlastní cestou podobně jako Apple a vsadila na své procesory založené na architektuře ARM. Výsledné Grace mají být přitom 2x výkonnější a 2,3x efektivnější v porovnání s procesory Intel Ice Lake.
Nedávno se NVIDIA zmínila, že Grace Superchip je i o polovinu rychlejší než dva procesory AMD Rome, přičemž je třeba zdůraznit, že Grace Superchip jsou ve skutečnosti dva 72jádrové Grace. NVIDIA přitom srovnávala se starší generací procesorů EPYC, přičemž na trhu jsou už dávno novější procesory Milan s výrazně vyšším výkonem na takt. 
 
V případě srovnání Grace s procesory Intel je to jiné, neboť Ice Lake jsou sice také už starší, ovšem nástupnické Sapphire Rapids stále ještě nejsou k dispozici, takže NVIDIA nemá pro porovnání k dispozici nic novějšího, ale to jí pochopitelně vůbec nevadí. 
 
 
My musíme také ještě dodat, že samotné procesory Grace se ještě nechystají na trh a dorazit mají až někdy na začátku příštího roku, čili v tu dobu už budou Rome čtyři roky staré, ale především už budou na trhu 5nm Genoa generace Zen 4 a Intel by už také měl mít k dispozici novou generaci, a to zmíněné Sapphire Rapids. 
 
NVIDIA nyní tvrdí, že Grace jsou 2x rychlejší a 2,3x energeticky efektivnější než Ice Lake v Weather Research and Forecasting (WRF), čili v HPC modelu využívaném v předpovědích počasí. 
 
 
Nejde tu ovšem o opravdové a ověřené srovnání výkonu, ale o jakýsi předpoklad, což je i důvod toho, že tento "benchmark" není moc konkrétní. Hlavní popisek ostatně mluví o "tradičním CPU", což je dle popisku konkrétně "Intel Ice Lake 8360Y". 
 
NVIDIA tak využila procesor Xeon Platinum 8360Y, která má 36 a ne plných 40 jader, respektive jde dle popisku o výkon 2paticového serveru. To má svou logiku, neboť i zde byl pro něj soupeř Grace Superchip, čili dva 72jádrové Grace, takže NVIDIA tu měla převahu dvojnásobného počtu jader. Vidíme tu tak v podstatě přímý souboj 144 fyzických jader ARM proti 72 fyzickým a 144 logickým jádrům Intel, takže už ani není moc překvapivé, že Grace Superchip vede s takovým rozdílem. A to zvláště když se dozvídáme, že WRF je velice citlivý na paměťovou propustnost, a zde by tak měla mít NVIDIA velkou výhodu díky tomu, že Grace využívají mix pamětí LPDDR5X ECC a HBM3, zatímco Ice Lake využívají přinejlepším DDR4. Sapphire Rapids ale už přijdou i ve verzi s vlastními paměťmi typu HBM (nehledě na modernější mikroarchitekturu) takže v jejich případě by už takový test jistě dopadl jinak. 
 
Uvidíme tedy, zda NVIDIA skutečně na trh v roce 2023 vypustí nejrychlejší procesor pro HPC, analýzu dat či prostě serverové nasazení, jak slibuje. V některých typech zátěže skutečně nejvýkonnější být může, ale ani to není jistota úspěchu.