Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia GTX 1180 Founders Edition prý dorazí v červenci

17.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Nvidia GTX 1180 Founders Edition prý dorazí v červenci
Dle německého Tom's Hardware by si měla NVIDIA přichystat karty GeForce s GPU Turing na červenec, a to opět ve verzi Founders Edition. Vypadá to tak, že NVIDIA s uvedením nové generace herních karet na trh opravdu nespěchá. 
Od vypuštění prvních GeForce s čipy Pascal tak nejspíše uplynou více než dva roky, než se dostane na trh první jejich nástupce, a to dle očekávání s čipem Turing. Dle Igora Wallosseka z německé verze Tom's Hardware to bude karta z řad Founders Edition, což by znamenalo, že po několik týdnů se budou prodávat výhradně tyto "oficiální" karty a až poté NVIDIA umožní svým partnerům dostat na trh nereferenční verze. Lze také očekávat, že karty Founders Edition budou mít vyšší doporučenou maloobchodní cenu. 
 
 
Igor Wallossek své tvrzení zakládá na informacích od jistých zdrojů v IT průmyslu, kteří si pochopitelně přáli zůstat v anonymitě. Takové informaci tedy můžeme věřit a ostatně o červenci se mluvilo již dříve a prioritní vypuštění verzí Founders Edition je také logické, neboť v případě karet Pascal si NVIDIA toto svoje rozhodnutí pochvalovala. S tím ale přišlo i obvinění, že si pro sebe usurpovala prvotní prodeje těch nejvíce natěšených zákazníků, kteří byli ochotni zaplatit i vyšší cenu. To NVIDIA odmítla a tvrdila, že šlo o to, aby časným prodejem karet Founders Edition získala čas na vyřešení případných problémů a provedení změn. 
 
Letos na jaře se tak nových karet s GPU Turing opravdu asi nedočkáme a tomu se ani nelze divit, když AMD dosud nenalezlo výkonnostně srovnatelnou odpověď ani na Pascal. NVIDIA tak nemá kam spěchat a vypadá to, že ještě ani nemusela začít s výrobou GPU Turing ve velkém. To může ostatně počkat na červen. 
 
Logicky pak lze očekávat nejdříve nástup verze GeForce GTX 1180 a po jejím boku by se mohla objevit odlehčená GeForce GTX 1170, která popřípadě může přijít o pár týdnů později, čili nejspíše v srpnu. NVIDIA dle Hexus.net začne dodávat příslušná GPU a paměti svým AIB partnerům od 15. června a ti pak budou moci začít svá řešení prodávat od srpna či září. Ještě letos pak můžeme očekávat novou generaci mobilních GPU. 
 
Generace Turing by tak mohla být hlavním tématem pro letošní srpnový Siggraph a lze očekávat, že GTX 1180 poskytne výkon 3584 CUDA jader na 1,6 až 1,8 GHz a bude vybavena 8 až 16 GB paměti GDDR6. GTX 1170 namísto toho může mít 2688 CUDA jader na 1,5 až 1,8 GHz a podobnou paměťovou výbavu.
 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.