Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia Ion LE = Nvidia Ion ?

31.10.2009, Jakub Doležal, aktualita
Nvidia Ion LE = Nvidia Ion ?
Kalifornský výrobce grafických čipů ohlásil příchod ořezané verze poměrně úspěšné čipové sady Nvidia Ion. Nový Ion LE měl být odlehčenou verzí stávajícího Ion s podobným výkonem, avšak bez podpory DirectX 10. Jenže Nvidia kolem celého čipu...
Kalifornský výrobce grafických čipů ohlásil příchod ořezané verze poměrně úspěšné čipové sady Nvidia Ion. Nový Ion LE měl být odlehčenou verzí stávajícího Ion s podobným výkonem, avšak bez podpory DirectX 10.



Jenže Nvidia kolem celého čipu velmi mlžila a jediné, co se bylo předem jasné, byl fakt, že Ion LE nebude mít podporu DirectX 10, ale pouze staršího DirectX 9. Ihned tak vyvstala otázka, jestli se oba čipsety budou vzájemně nějak lišit. Přeci jen vývoj zcela jiného čipu by byl zbytečně drahý. Další variantou by bylo používání méně povedených čipů, jako to například dělá společnost AMD, které prodává tří-jádrové procesory, které jsou ve skutečnosti čtyř-jádrové, ale s jedním jádrem neschopným pracovat stabilně.

Veškeré teorie byly ukončeny s příchodem netbooku od HP, který je novým Ionem LE vybavený. Nvidia na novou platformu uvolnila speciální ovladače, avšak několik uživatelů fóra MyHPMini vyzkoušelo ovladače pro klasický Ion. Jediný rozdíl byl v tom, že ovladač upravili a do souboru inf vpravili ID Ionu LE.



Po úspěšné instalaci následovalo milé překvapení z méně funkčního čipu se, jako zázrakem stal plnohodnotný Ion. Přibyla tedy podpora DirectX 10 a také se lehce zvedl výpočetní výkon čipu. Tento trik samozřejmě platí pouze v operačních systémech Windows Vista SP2 a Windows 7. Ve starším systému Windows XP došlo pouze ke zvýšení výkonu.

Je otázkou proč Nvidia jsou ovladače pro Ion LE záměrně "pokažené". Na internetu se začíná objevovat spousta spiklenecký teorií, které mají společného jmenovatele jménem Microsoft. Osobně doufám, že se Nvidia k tomuto problému vyjádří sama. A jaký je váš názor na záměrné poškozovaní výrobku?

Zdroj: netbookchoice
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.