Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA je spokojena s výkonem karet Fermi

28.12.2009, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA je spokojena s výkonem karet Fermi
Společnost NVIDIA již před několika měsíci představila svou novou generaci grafických karet s architekturou Fermi a kódovým označením GF100 (ale také NV60, G300, GT300, jak chcete). Novinka však stále není na trhu, což jen přiživuje spekulace...
Společnost NVIDIA již před několika měsíci představila svou novou generaci grafických karet s architekturou Fermi a kódovým označením GF100 (ale také NV60, G300, GT300, jak chcete). Novinka však stále není na trhu, což jen přiživuje spekulace o výkonu a také problémech s výrobou, respektive výtěžností čipů Fermi.



Zástupce firmy Luciano Alibrandi (šéf PR pro EMEAI) však řekl, že jsou s Fermi co se týče výkonu spokojeni a že má jít o nejrychlejší GPU ve všech segmentech. Na druhou stranu, co by měl také zástupce firmy, a navíc ještě šéf PR oddělení, o novém produktu také říkat, že?

Momentálně se mají provádět finální práce na ovladačích, na nichž si chce NVIDIA dle Alibrandiho nechat zvlášť záležet. Nedozvěděli jsme se však, kdy přesně se mají nové GF100 objevit na trhu. Chytit se tak můžeme pouze výroku CEO firmy, tedy Jen-Hsun Huanga, který mluvil o začátku produkce čipů GF100 v prvním kvartále fiskálního roku 2011. Ten začíná 26. ledna a končí 26. dubna 2010.

Fermi má sestávat z 512 Stream procesorů uspořádaných jako 16 stream multiprocesorů s 32 jádry. Každý stream procesor má vlastní aritmetickou jednotku (ALU) i FPU a nejlepší varianta se bude skládat ze tří miliard tranzistorů, využije 384bitové rozhraní pro paměti GDDR5 s ECC a také bude mít k dispozici 768 kB L2 cache. Očekává se také kompatibilita s API DirectX 11, OpenGL 3.x a OpenCL 1.x.

Zdroj: X-bit labs
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.