Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia má 88 % trhu s grafickými kartami, Intel padá k nule

14.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia má 88 % trhu s grafickými kartami, Intel padá k nule
Analytická společnost Jon Peddie Research vydala novou zprávu o trhu s klasickými (diskrétními/desktopovými) grafickými kartami. Nvidii se daří, ta má výraznou většinu trhu, AMD s Intelem si naopak v tržním podílu pohoršují.
Trh s grafickými kartami je poslední dobou dost turbulentní, v posledních letech jím hýbala koronavirová krize i kryptoměnová mánie, dnes je to i umělá inteligence, i když tam to platí spíše pro korporátní sféru než pro koncové zákazníky. Analytická společnost Jon Peddie Research nyní zveřejňuje novou zprávu o tom, jak se trh vyvíjí a je to jednoznačně dobré pro Nvidii a špatné pro všechny ostatní.
 
Prodeje grafických karet za první čtvrtletí letošního roku (Q1/24) skončily na hodnotě 8,7 mil. kusů, což je meziročně (proti Q1/23) velmi solidní nárůst o 39,2 %, nicméně proti konci loňského roku (Q4/23) je to pokles o 7,9 %. To je ale pro začátek roku typické, že je nižší než vánoční sezóna.
 
Jon Peddie Research GPU
 
Jednoznačně nejlépe se dařilo společnosti Nvidia. Ta se totiž dostala na tržní podíl 88 %, čímž překonává jak meziroční srovnání (tehdy měla 84 %), tak minulé čtvrtletí (80 %). Naproti tomu AMD se nepovedlo udržet nárůst z minulého čtvrtletí (mělo 19% podíl) a spadlo na pouhých 12 %. Tolik mělo i loni touto dobou. No a nakonec tu máme Intel. Ten se svou řadou Arc loni začal ukusovat zavedeným značkám a bral 4 %, což na "nováčka" na trhu diskrétních GPU nebylo vůbec špatné, nicméně v minulém čtvrtletí měl už jen 1 % a letos spadl na 0 % (zaokrouhleně). Úplně čistá nula to asi nebyla, ale muselo to být už velmi malé číslo.
 
Otázkou je, jak těmito procenty zamíchají nové karty. Intel by měl uvést Battlemage i v desktopových verzích a povede-li se mu i v desktopu významně navýšit efektivitu jako u mobilního Lunar Lake s GPU Battlemage, mohlo by to současně se stále lépe fungujícími ovladači konečně znamenat plnohodnotnou konkurenci, na což Alchemist ještě tak úplně nestačil.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.