Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia má hodnotu 3 bilionů USD, přeskočila už Apple

10.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia má hodnotu 3 bilionů USD, přeskočila už Apple
Společnosti Nvidia se hodně daří a její hodnota dramaticky stoupá. Je třetí společností, které se podařilo překonat valuaci 3 bilionů USD (3000 miliard USD) a dokonce už přeskočila nakousnuté jablko.
Oblast AI zažívá v poslední době obrovský rozmach a těží z toho několik firem. Jednou z nich je Microsoft, který investoval do OpenAI a je často s touto firmou spojován. Microsoft v poslední době hodně prosazuje AI v počítačích a i to stálo za tím, že už před nějakou dobou překonal na pozici nejhodnotnější firmy Apple, který toto trestuhodně zaspal (jak se to ale snaží dohnat, to uvidíme za pár minut na vývojářské konferenci WWDC 2024). Většina trénování i běhu AI je pak provozována na výpočetních kartách Nvidie, což zase nahrává této společnosti. Její hodnota tak strmě roste, že i kryptoměnová mánie jen bledne závistí.
 
Vývoj hodnoty akcií Nvidie
 
I finanční výsledky ukazují, že jde o naprosto šílený nárůst. Ještě 2 roky dozadu byla divize Data Center "jen" 2krát větší než divize herních grafických karet a přinášela necelé 4 mld. USD za čtvrtletí. V tom posledním už byla větší 8,5krát a přinesla přes 22,5 mld. USD. Výsledkem je, že akciový trh si tohoto dost všímá a jen za poslední rok rostla cena akcií Nvidie 3násobně. Proti post-covidovém propadu v létě 2022 jsme dokonce na 10násobku.
 
To znamená, že hodnota společnosti Nvidia nyní také překročila hranici 3 bilionů USD (3000 miliard) a v době psaní tohoto článku činí 3,016 bln. USD. Nvidia tímto odsouvá Apple, někdejší jedničku, až na 3. pozici. Ten se musí spokojit s 3,003 bln. USD a firmy se tak budou asi chvilku přetahovat o 2. pozici. Microsoft je nyní na 3,165 bln. USD a i ten je tak nyní v ohrožení. Nvidia je už nebezpečně blízko.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.