Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA nabízí pro vybrané RTX 3000 nový firmware kvůli problémům s DisplayID

21.10.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA nabízí pro vybrané RTX 3000 nový firmware kvůli problémům s DisplayID
Společnost NVIDIA si připravila opravný firmware určený konkrétně pro grafické karty GeForce RTX 3080 Ti a GeForce RTX 3060. Řešit má přitom problémy s DisplayID, které se týkají kompatibility s monitory. 
NVIDIA tak musela vyřešit problémy s DisplaID na kartách GeForce RTX 3080 Ti a GeForce RTX 3060 pomocí nového firmwaru, čili v tomto případě nestačily ovladače, ostatně je známo, že jde o potíže s pohasínajícími obrazovkami objevující se teprve při bootování počítače, na které tak ovladače nemají vliv. 
 
 
NVIDIA si samozřejmě uvědomuje, že mnozí uživatelé nemají s aktualizací BIOSu grafické karty žádné zkušenosti, a tak jim nabízí ke stažení nástroj NVIDIA GPU Firmware Update Tool for DisplayID., který by měl tuto aktualizaci provést automaticky. 
 
Daný nástroj v prvé řadě zjistí, zda je aktualizace firmwaru vůbec zapotřebí a až pak dá uživateli tu možnost. NVIDIA přitom také doporučuje vyzkoušet jiná možná řešení či spíše způsob obejití problému, který se objevuje pouze v případě připojení monitoru s podporou DisplayID pomocí rozhraní DisplayPort. 
 
První možnost je tak očividná a týká se využití rozhraní HDMI nebo případně DVI namísto DisplayPortu. Dále pochopitelně můžeme využít bootování s využitím jiného monitoru, změnit režim boot mode z UEFI na Legacy, anebo v případě, kdy opravdu potřebujeme mít monitor při bootování zapnutý, lze aktivovat integrované GPU nebo prostě nainstalovat jinou kartu. 

Řešení samotného problému tak nabízí teprve až aktualizace BIOSu. 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.