Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA nehodlá využít Globalfoundries pro výrobu čipů

10.11.2009, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA nehodlá využít Globalfoundries pro výrobu čipů
Společnost NVIDIA ústy svého CEO Jen-Hsun Huanga sdělila světu, že nemá žádné plány na využití výrobních kapacit Globalfoundries. Tato firma je, jak víme, společným podnikem firem AMD a ATIC (Advanced Technology Investment Company). Huang...
Společnost NVIDIA ústy svého CEO Jen-Hsun Huanga sdělila světu, že nemá žádné plány na využití výrobních kapacit Globalfoundries. Tato firma je, jak víme, společným podnikem firem AMD a ATIC (Advanced Technology Investment Company). Huang přesně řekl: "Globalfoundries jsou továrny AMD, že? Globalfoundries jsou továrny AMD. Naší strategií je TSMC." A dále sdělil, že NVIDIA se zaměří na GPU a jejich prorůstání do všemožných platforem.



Ovšem dříve v tomto roce pan Huang ještě říkal, že jeho firma vážně uvažuje a diskutuje o možnosti spolupráce s Globalfoundries. Ty přitom využívají odlišné výrobní postupy než TSMC a jsou součástí tzv. IBM bulk alliance, s níž má NVIDIA z roku 2004 špatné zkušenosti ohledně výroby čipů NV40, kterých IBM nestíhalo vyrobit dost, ale to je již řadu let pasé. Navíc mají momentálně Globalfoundries jen tři zákazníky - AMD, ARM a STMicroelectronics, takže požadavky NVIDIE by mohly být uspokojeny.

A co se týče TSMC, to se svou 40nm technologií má zrovna v tomto období problémy ohledně výtěžnosti a NVIDIA na tuto firmu velmi spoléhá, neboť v ní vyrábí 90 procent svých čipů a zbytek v UMC (United Microelectronics Corp.), to podle Huanga. Avšak materiály firmy hovoří ještě o spolupráci s Chartered Semiconductor Manufacturing, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) a Austria Micro Systems (AMS).

Zdroj: X-bit labs
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.