Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia nejhodnotnější firmou na světě, pokořila Microsoft a Apple, je 25× větší než Intel

19.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia nejhodnotnější firmou na světě, pokořila Microsoft a Apple, je 25× větší než Intel
Nvidia stoupá stále výš a výš. Před několika dny se stala druhou největší firmou na světě co do hodnoty akcií, dnes už je na místě prvním. Překonala nejen Apple, ale i Microsoft, který byl v poslední době na první pozici.
Nejsou to ani dva týdny, co se společnosti Nvidia díky velkým úspěchům na poli umělé inteligence a akcelerátorů pro ni povedlo překročit hranici hodnoty 3 bilionů USD na akciových trzích. Současně tím přeskočila společnost Apple, která sice byla dlouhodobou jedničkou, ale v posledních měsících se už potácela za Microsoftem. Tomu totiž také dopomáhala umělá inteligence a jeho spolupráce s OpenAI. Applu se sice z třetího místa povedlo dostat velmi rychle dokonce na první pozici díky oznámení Apple Intelligence, tedy i zde byla hlavním tahounem růstu umělá inteligence, nicméně to nestačilo na to, aby se po chvíli společnosti Microsoft i Nvidia nedostaly opětovně před něj. A nyní se stalo dokonce to, že se Nvidia dostává na první pozici.
 
Včera se její hodnota vyšplhala na hodnotu 3,335 bilionu USD, čímž překonává druhý Microsoft s 3,317 bln. USD a třetí Apple, který je jen v těsném závěsu s hodnotou 3,285 bln. USD. Mezi prvním a třetím místem je jen malá 1,5% mezera, takže následující dny budou patrně ve znamení častého přetahování se o první pozice.
 
Na celé situaci je ale zajímavé např. i to, že hodnota společnosti Nvidia překračuje valuaci Intelu více než 25krát. Ten je totiž jen na částce lehce přes 130 mld. USD. Přímějším konkurentem je asi AMD, nicméně i proti tomu je Nvidia více než 13krát větší (250 mld. USD). Neméně zajímavý je ale i vztah Intelu a AMD. AMD bylo dlouhodobě za Intelem, nicméně nyní je jeho hodnota skoro 2krát tak vyšší.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.