Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia oznámila nové mobilní GPU

3.2.2010, Jakub Doležal, aktualita
Nvidia oznámila nové mobilní GPU
O společnosti Nvidia se v poslední době mluví víceméně jen ve spojitosti s novými kartami Fermi. Tentokrát jde však Fermi stranou, neboť Nvidia ohlásila nové mobilní grafiky Quadro FX. Grafické karty s označením Quadro nejsou určeny pro...
O společnosti Nvidia se v poslední době mluví víceméně jen ve spojitosti s novými kartami Fermi. Tentokrát jde však Fermi stranou, neboť Nvidia ohlásila nové mobilní grafiky Quadro FX.



Grafické karty s označením Quadro nejsou určeny pro hraní her, ale pro uživatele, kteří s sebou v „terénu“ potřebují dostatečný grafický výkon. Příkladem budiž architekti, projektanti, grafici, či fotografové. Nvidia svou řadu profesionálních akcelerátorů rozšířila o celkem pět grafik.

Všechny modely jsou vybaveny podporou CUDA, či správou napájení PowerMizer 9.0. Dalším důležitým prvkem jsou ovladače odladěné pro CAD/CAM aplikace, či různé grafické programy jako je například Adobe Photoshop. Nové grafické karty by se postupně měly objevit v nabídkách výrobců notebooků jako je HP, Dell, či Lenovo.


(Dell Precision M6500 je jeden z adeptů pro nové Quadro grafiky)

Nabídku akcelerátorů otevírá model Quadro FX 380M, který disponuje celkem 16 výpočetními jádry. Dále je osazena paměť o velikosti 512 MB, nejspíše se jedná od DDR3 modul. Komunikace se základní deskou probíhá skrze 64bit-ové rozhraní. Maximální spotřeba je výrobcem stanovena na 25 W.

Modely Quadro FX 1800M a FX 880M se nacházejí v pomyslném středu nabídky. Jejich cílem je nasazení v noteboocích s úhlopříčkou 15,6 palců. Slabší z dvojice model FX 880M disponuje 48 jádry, 128 bit-ovou sběrnicí a pamětí DDR3 s kapacitou 1 GB. Spotřeba oproti základnímu modelu FX 380M vzrostla na 35 W. Silnější model FX 1800M nabídne 72 jader a 128bit-ovou sběrnici. Paměť je taktéž osazena v kapacitě 1 GB, avšak jedná se GDDR5 čipy. Větší výkon je doprovázen zvýšenou spotřebou 45 W.


(Nejvýkonnější model Quadro FX 3800M)

Pomyslný vrchol nových grafik uzavírají Quadro FX 2800M a FX 3800M. Model FX 2800M se nachází těsně pod vrcholem a ze specifikací lze vyčíst 96 výpočetních jader, 256bit-ovou sběrnici a paměť GDDR3 s kapacitou 1 GB. Spotřeba je již poměrně vysoká a to 75 W. Vlajkovou lodí se již brzy stane model FX 3800M, který je vybaven celkem 128 jádry. Sběrnice nabízí stejnou šířku jako předchozí model 256 bit. Stejné hodnoty má i použitá paměť, tedy 1 GB GDDR3. Spotřeba je rovných 100 W.

Dostupnost nových grafik nebyla společností Nvidia upřesněna, stejně tak ceny jednotlivých modelů. Nezbývá tedy než počkat na nové DTR notebooky, kde se zcela jistě tyto karty objeví.

Zdroj: Nvidia
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.