Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA popisuje další generaci grafických čipů a připravuje produkt Tegra

16.4.2008, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA popisuje další generaci grafických čipů a připravuje produkt Tegra
Společnost NVIDIA momentálně pracuje na další generaci grafických čipů, které nahradí momentální řadu GeForce 9000, jež oproti GeForce 8000 mnoho výkonu navíc nepřinesla. Čeká se tedy na čipy GT200, jež mají snadno porazit dnešní nejvýkonnější...
Společnost NVIDIA momentálně pracuje na další generaci grafických čipů, které nahradí momentální řadu GeForce 9000, jež oproti GeForce 8000 mnoho výkonu navíc nepřinesla. Čeká se tedy na čipy GT200, jež mají snadno porazit dnešní nejvýkonnější řešeni NVIDIE - GeForce 9800 GX2.



Nové čipy se mají skládat zhruba z jedné miliardy tranzistorů (G92 - 754 miliónů, G80 - 681 miliónů) a obsahovat kolem 200 unifikovaných shaderů (nejspíše 192 nebo 240), jak se vyjádřil Jeff Brown z NVIDIE. Zatím ale stále není jasné, zda budou podporovat DirectX 10 nebo už verzi 10.1, jako dnešní nové Radeony. GT200 se objeví v průběhu letošního léta a NVIDIA začne médiím dávkovat nové informace od května. Dle zprávy je zde také jistá možnost, že se NVIDIA rozhodne pro novou značku, ale osobně nevidím důvod, proč by měla světoznámé označení GeForce opustit.

Další zpráva hovoří o novém produktu, pojmenovaném jako Tegra, který si NVIDIA nedávno v USA zaregistrovala, ale nepřiložila příliš detailů. Jsou zde ale jisté znaky, které indikují, že půjde o důležitý produkt, který byl popsán jako “G & S: Integrated circuits”. Může jít o společnou mobilní platformu firem NVIDIA a VIA, nová specializovaná platforma jako Tesla, nové multimediální čipy nebo právě nový název pro GT200. Uvidíme tedy, co z tohoto nakonec vzejde.

Mohlo by možná jít o nějakou společnou platformu, ale to usuzuji pouze z názvu, který vypadá na zkráceninu slova Integrate.

Zdroj: X-bit labs - 1, 2
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.