Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia povoluje SLI na mobilních chipsetech Intel 945GM/PM

29.7.2006, Milan Šurkala, aktualita
nVidia povoluje SLI na mobilních chipsetech Intel 945GM/PM
Mobilní chipsety Intel 945GM/PM mohou využívat dual-GPU technologie společnosti nVidia známou pod zkratkou SLI. Výrobci notebooků tak mohou vyrábět vysoce výkonné hráčské notebooky (DTR notebooky) s dvojicí grafických karet nVidia GeForce...
Mobilní chipsety Intel 945GM/PM mohou využívat dual-GPU technologie společnosti nVidia známou pod zkratkou SLI. Výrobci notebooků tak mohou vyrábět vysoce výkonné hráčské notebooky (DTR notebooky) s dvojicí grafických karet nVidia GeForce a procesorem Intel Core 2 Duo.



Multi-GPU technologie souvisí s možností přeprogramovat PCI-Express linky v chipsetu stejně jako na ovladačích k dané čipové sadě. Prozatím nVidia dovolovala používat SLI jen na svých chipsetech (na ostatních je to pouze softwarově zakázáno), jenže nemá svůj vlastní mobilní chipset pro procesory Intel. Řešení s procesory AMD tak měla graficky navrch, tam SLI notebooky již nějakou dobu existují.

Ve své době to ani nebyl příliš problém, procesory Intel Core Duo nebo jiné mobilní procesory Intelu jako Pentium M mezi hráči nepatří mezi nejoblíbenější, naopak procesory AMD se těší velké přízni. S příchodem nových procesorů Intel Core 2 Duo se však situace mění a SLI s procesorem Intel se pravděpodobně stane žádaným zbožím.

Pokud tedy nVidia nemá svůj mobilní chipset pro procesory Intel, tak proč nedovolit SLI chipsetům Intel 945GM a 945PM, které po hardwarové stránce s dual-GPU technologií problémy nemají? SLI tak zahrne další část trhu.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.