Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA přestane rozdělovat čipy Turing na lepší a horší

6.5.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA přestane rozdělovat čipy Turing na lepší a horší
S nástupem generace Turing jsme se dozvěděli, že NVIDIA si chystá jednu novou praktiku. Pro lepší OC verze karet a své referenční modely si přichystala lepší čipy a pro ostatní pak ty, které nemusí zvládat tak vysoké takty. 
Loni v září jsme se dozvěděli, že grafické karty NVIDIA s čipy Turing přijdou ve dvou verzích, a to se základní verzí čipů a pak s označením A. Jde třeba o čipy TU102-300A a TU102-300 pro grafické karty GeForce RTX 2080 Ti a stejné je to v případě karet RTX 2080 a RTX 2070, pouze RTX 2060 má jen jednu verzi čipu s označením TU106-200A-KA-A1. 
 
 
Ihned jsme se dozvěděli, že verze A jsou určeny pro výše taktované referenční verze karet, které se začaly prodávat za vyšší ceny, než na jaké byly nastaveny základní verze. Třeba právě GeForce RTX 2080 Ti má oficiální cenu 999 USD, ale za referenční dáme o 200 dolarů více, přičemž čipy A byly připraveny ještě pro ty lepší OC verze karet partnerů NVIDIE. 
 
 
Nyní se dozvídáme, že dle více zdrojů z průmyslu NVIDIA s tímto už přestane, takže bude brzy nabízet už jen jednu verzi svých čipů Turing a lze očekávat, že ta bude odpovídat právě té s označením A. Důvod bude prostý, a nejspíše to, že byla už řádně odladěna výroba a zvýšila se celková výtěžnost a kvalita na to, aby NVIDIA musela nabízet dvě verze čipů. 
 
Pro zákazníky je to tak dobrá zpráva, protože ti už nebudou muset řešit, zda si kupují se svou kartou lepší, či horší GPU. Nicméně to je relevantní pouze pro ty, kteří se chystají své karty taktovat. AIB partneři NVIDIE také nemohli nabídnout karty se slabšími čipy v podobě z továrny přetaktovaných modelů, i když samotným uživatelům nebyly hrátky s frekvencemi GPU a pamětí upřeny.
 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.