Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA připravuje chipset pro procesory Intel s integrovanou grafikou

26.5.2007, Milan Šurkala, aktualita
NVIDIA připravuje chipset pro procesory Intel s integrovanou grafikou
Chipsety společnosti Intel a VIA s integrovanými grafickými čipy dostanou konkurenci v podobě čipových sad NVIDIE, která připravuje své tři zástupce do boje o přízeň zákazníků. Všechny chipsety mají integrovanou grafiku podporující DirectX...
Chipsety společnosti Intel a VIA s integrovanými grafickými čipy dostanou konkurenci v podobě čipových sad NVIDIE, která připravuje své tři zástupce do boje o přízeň zákazníků. Všechny chipsety mají integrovanou grafiku podporující DirectX 9.0 a Shader Model 3.0.



DirectX 10 tak zůstane integrovanému trhu ještě nějakou dobu zapovězen. Na jednu stranu je to pochopitelné, čipy nebudou mít ani zdaleka výkon pro nějaké aspoň trochu rozumné využití nového rozhraní, nicméně zákazníci na vychytávky dost slyší a s ničím převratným tak čipové sady budou Intelu přebírat zákazníky jen dosti těžko.

Nejvýkonnějším bude nForce 630i s GeForce 7050 (MCP73PV). Má podporovat procesory se sběrnicí 1333MHz, paměti DDR2-800, překvapivě pouze v single channelu, což je celkem zřetelné mínus. Grafický čip může posílat obraz na DVI, D-Sub i HDMI port s HDCP ochranou. K dispozici je čtveřice SATA-300 portů s možnostmi tvorby polí RAID, dva klasické ATA porty, gigabitový ethernet, jeden PCI-Express x16 slot, dva PCI-Express x1 sloty a 10 USB 2.0 portů.

nForce 630i s GeForce 7025 (MCP73S) bude velmi podobný předchozímu modelu. Bude sice podporovat procesory s 1333MHz sběrnicí, paměťový řadič by měl být ale pouze pro DDR2-667 paměti, což u jednokanálového zapojení opravdu výrazně zamrzí.

Nejslabší nForce 610i s GeForce 7025 (MCP73V) si poradí jen s procesory, jež běží na 1066MHz FSB. Budou podporovány maximálně DDR2-667 paměti, opět jednokanálově. Grafický čip bude schopný výstupu pouze přes D-Sub. Počet PCI-Express slotů zůstane zachován (jeden x16 a dva x1), ubudou však USB 2.0 porty, jichž bude jen osm. Taktéž síťovka má mít podporou jen 10/100Mbps režimu a i RAID podpora bude snížena, zůstane RAID 0 a 1, RAID 5 zde nebude.

Podle NVIDIE budou mít chipsety nižší výrobní náklady než sady Intelu, hovoří se o úspoře $5,05 na cenách materiálu. Pro představu, Intel G35 s integrovaným grafickým jádrem s podporou DirectX 10 má stát $42. Nové chipsety NVIDIE se začnou vyrábět v září tohoto roku s tím, že dostupné budou v jeho poslední čtvrtině.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.