Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia prodala již 2 miliony chipsetů nForce4 SLI

19.9.2005, Milan Šurkala, aktualita
nVidia prodala již 2 miliony chipsetů nForce4 SLI
Generální manažer pro divizi platforem nVidia Drew Henry v rozhovoru pro Digitimes uvedl, že firmě se podařilo prodat již dva miliony chipsetů nVidia nForce4 SLI schopného dual-GPU režimu. Dvě grafické karty umožňují dosáhnout téměř dvojnásobného...
Generální manažer pro divizi platforem nVidia Drew Henry v rozhovoru pro Digitimes uvedl, že firmě se podařilo prodat již dva miliony chipsetů nVidia nForce4 SLI schopného dual-GPU režimu. Dvě grafické karty umožňují dosáhnout téměř dvojnásobného výkonu. K tomu se pomalu blíží jak jsou průběžně vylepšovány ovladače karet nVidia ForceWare.



V dubnu 2005 bylo prodáno již tři čtvrtě milionů nForce4 SLI chipsetů, ten byl představen v roce 2004. Tehdy byl určen pouze pro procesory AMD, později se ale objevila i verze pro procesory Intel. nForce4 SLI tvoří kolem 20-25% dodávek všech nVidia chipsetů.

Za velký rozmach může také výrazně snížená cena základních desek, která původně dosahovala $220, nyní je kolem $80-$90. Navíc se výrazně rozrostla nabídka SLI-ready grafických karet. Původně jimi byly cenově nejvýhodnější GeForce 6600GT a pak už podstatně dražší GeForce 6800GT a 6800 Ultra. Přímou podporu má dnes i GeForce 6600LE, která je velmi levným řešením. Další karty šestkové řady (vyjma modelů 6200TC a 6200 s 64 bitovými pamětmi) pro PCI-Express sběrnici podporují tzv. bridgeless SLI. To bylo přidáno do ovladačů ForceWare 77.72.

Zdroj: www.digitmies.com, www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.