Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia Quadro Plex: Visual Computing System s ohromným výkonem

3.8.2006, Milan Šurkala, aktualita
nVidia Quadro Plex: Visual Computing System s ohromným výkonem
nVidia představila první VCS (Visual Computing System) systém. Nese název nVidia Quadro Plex 1000 a bude vyráběn ve třech verzích, Model I, Model II a Model III. Nabízí vysokou škálovatelnost, je k dispozici jako 3U server i jako desktop...
nVidia představila první VCS (Visual Computing System) systém. Nese název nVidia Quadro Plex 1000 a bude vyráběn ve třech verzích, Model I, Model II a Model III. Nabízí vysokou škálovatelnost, je k dispozici jako 3U server i jako desktop a je ideální pro profesionální aplikace jako zpracování více HD video streamů, 3D návrhů, vědeckých a medicínských vizualizací nebo různých simulací.



Podle nVidie zvládne vygenerovat 80 miliard pixelů za vteřinu a 7 miliard trojúhelníků za stejný časový úsek. Zvládne rozlišení až 148 megapixelů a až 16 synchronizovaných digitálních výstupů a 8 HD SDI kanálů.

Model I je vybaven dvěma kartami nVidia Quadro FX 5500, celkem obsahuje dva grafické čipy, 2GB paměti (1GB na čip) a podporuje modul Quadro G-Sync. Disponuje čtyřmi dual-link DVI.



Model II má taktéž dvě grafické karty, nyní ale Quadro FX 4500 X2, celkem jsou tedy k dispozici čtyři grafické čipy. Grafická paměť má velikost 2GB, tedy 512MB na čip. Opět je podporován modul Quadro G-Sync, k dispozici je 8 dual-link DVI výstupů.

Model III má dvě karty nVidia Quadro FX 5500 SDI, opět jdou k dispozici dvě GPU, 2 GB paměti (1GB na čip), nyní je však místo G-Sync podporováno Quadro SDI. Toto řešení nabízí čtyři dual-link DVI výstupy nebo dva dual-link DVI výstupy a 4 dual-link SDI.

Zatímco 2-GPU řešení si poradí maximálně s 32x SLI FSAA, 4-GPU řešení už nemá problém s 64x vyhlazováním SLI FSAA. Quadro Plex vydává hluk o maximální hodnotě 40dB(A). Cena není právě nejnižší, začíná totiž na $17500 (lehce přes 500.000Kč s DPH). Prodej začne v září.

Zdroj: www.nvidia.com, www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.