Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA s čipovými sadami nekončí, důležitá ale jsou grafická jádra

30.8.2008, Pavel Boček, aktualita
NVIDIA s čipovými sadami nekončí, důležitá ale jsou grafická jádra
NVIDIA s čipovými sadami skončit nehodlá, potvrdil alespoň Tom Petersen, ředitel MCP marketingu v této společnosti. NVIDIA totiž například nyní drží přes 60% podíl na trhu s AMD čipovými sadami, u Intelu to pak je asi 15 %. Chystají se nové...
NVIDIA s čipovými sadami skončit nehodlá, potvrdil alespoň Tom Petersen, ředitel MCP marketingu v této společnosti. NVIDIA totiž například nyní drží přes 60% podíl na trhu s AMD čipovými sadami, u Intelu to pak je asi 15 %. Chystají se nové sady pro mikroprocesory AMD Phenom a navíc společnost licenci na sběrnici QPI, resp. DMI, od Intelu má, ne však na Nehalemy Bloomfield. Dočkat bychom se tedy měli sad pro procesory Lynffield a Havendale, ač zde NVIDII jistě klesnou zisky, neboť Havendale bude mít integrované grafické jádro ve svém pouzdře a Lynnfield zas bude na kombinaci s IGP moc výkonný. NVIDIA tedy může nabídnout pouze funkce jižního můstku.


Zleva: Drew Henry, Fuad Abazovic, Sean Cleveland (manažer Technologického marketingu) a Tom Petersen

Intel nyní licenci na Bloomfieldy neudělil poměrně chytře, neboť kombinace Bloomfieldu a sady X58 bude drahá a tedy bude skýtat dostatek prostoru pro slušné marže pro Intel. Jak jsme informovali včera, NVIDIA si SLI pro sadu Intel X58 zajistila alespoň prodejem licení. Ty budou řešeny certifikací a následným přidáním klíče do BIOSu. Ihned se však vynořily spekulace o tom, že by NVIDIA Intelu prodala licenci na SLI přímo. Otázkou je, jestli by NVIDIA tak moc ustoupila, nyní je spíše pravděpodobné, že bude postupovat podobně jako u dalších výrobců desek. Ukáže však ale až čas, jestli příští sady od Intelu budou standardně podporovat SLI.



Ač by se tak po posledních bouřích kolem čipových sad a CUDA, resp. PhysX, nemuselo zdát, hlavní manažer MCP, Drew Henry, potvrdil, že hlavní jsou pro NVIDII stále grafická jádra. Na druhou stranu mají příští generace mít hlavně více shaderů, neboli jader, jak je nyní NVIDIA nazývá. Těch ale stejně budou karty mít mnoho hlavně právě kvůli PhysX, na dalším místě pak je velmi vysoký výkon nynějších konkurenčních jader AMD RV770, které překvapily právě počtem stream procesorů.



Podle serveru Fudzilla také v NVIDII došlo k mnoha změnám na vedoucích pozicích. Generálním ředitelem zůstává Jensen Huang, pod něj se však dostal Tony Tomassi (dřívější zaměstnanec 3Dfx), který se stal viceprezidentem Content and Technology; pod Tomassiho tak nyní spadá Roy Taylor, viceprezident vedoucí program The way It's Meant to be Played. Jeff Fisher, dřívější vedoucí viceprezident Světových prodejů GPU (na tuto pozici se přesunul Jey Pury, pracující do roku 2005 v Sunu), se stal starším viceprezidentem GPU obchodní jednotky, přičemž pod ním je nově Ujesh Desai, hlavní grafický manažer.

Zdroj: Fuzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)