Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA se dočkala i žalob kvůli krachu těžby kryptoměn na grafikách

31.12.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA se dočkala i žalob kvůli krachu těžby kryptoměn na grafikách
V tomto roce jsme zaznamenali, jak se kvůli klesající hodnotě kryptoměn v krátké době přestalo vyplácet je těžit na grafických kartách. NVIDIA se nyní dočkala žalob ohledně toho, jak sama tento krach zvládla, či v očích žalujících spíše nezvládla. 
Když vzpomeneme na události z letošní zimy až jara, pak tu máme v prvé řadě nedostupné karty skupované těžaři kryptoměn, kteří byli ochotni s vidinou rostoucích hodnot Etherea a dalších v závislosti na Bitcoinu platit i mnohem více, než byla doporučená cena karet. NVIDIA tehdy vedle AMD slíbila, že zvýší produkci svých grafických karet, ačkoliv bylo jasné, že to je sázka do loterie. Tato sázka nevyšla, což mělo za následek i to, že se zaplnily sklady (především prý čipy GTX 1060) a NVIDII se vracel nevyužitý hardware, který si kupujeme ještě dnes. Umožnila to i generace Turing, která se zatím cenově míjí s generací Pascal, takže většina jejích karet je stále aktuální. 
 
 
Nyní se dostáváme k podávaným žalobám, jejichž iniciátoři samozřejmě neviní NVIDII z toho, že (opět) nastal konec těžby kryptoměn na grafických kartách a snížil se zájem o ně. Za to pochopitelně nemůže, ale zde jde o to, jak se zachovala v reakci na to či jak se na novou situaci připravila a co dopředu sdělovala. 
 
Kvůli tomu všemu se prý i odložil nástup generace Turing, ovšem o tom osobně pochybuji vzhledem ke stavu, v jakém byla nová generace představena. Však NVIDIA měla problémy s prvními nekvalitními RTX 2080 Ti a třeba ray tracing nebyl připraven v době představení vůbec. Ovšem v případě očekávaných karet RTX 2060 už opravdu je možné, že jejich nástup byl ovlivněn přebytkem karet s GTX 1060. 
 
Hromadnou žalobu nyní iniciovala Schall Law Firm, která chce zapojit všechny investory, již přišli o více než 100.000 dolarů. Tím se pochopitelně myslí hodnota akcií NVIDIE, o niž ty v poslední době přišly. Vrcholu dosáhly v říjnu, a to necelých 300 dolarů, zatímco dnes se motají kolem 130. A důvod?
 
NVIDIA dle Schall Law Firm tvrdila, že dokáže monitorovat trh s kryptoměnami a že má svůj prodejní kanál v malíčku. Dále prý uvedla, že se dokáže vypořádat s jakýmkoliv poklesem zájmu kryptotěžařů, a to díky silné poptávce ze strany hráčů. NVIDIA tak měla budit dojem, že konec těžby kryptoměn ji nedokáže zasáhnout a investoři byli až do listopadu klidní. Pak přišly finanční výsledky za třetí kvartál a akcie začaly klesat. 
 
Nutno dodat, že Schall Law Firm se přímo specializuje na zastupování investorů, kteří měli být poškozeni bezpečnostními podvody nebo jiným nezákonným jednáním firem. Z toho všeho bychom mohli dostat pocit, že NVIDIA se snad propadla do ztráty, ale finanční výsledky ukazují pouze to, že se zastavil růst s ohledem na bohatý druhý letošní kvartál, ovšem meziroční tržby i zisky i tak rostly alespoň o 20 procent. Reakce trhu už je věc jiná a z tohoto pohledu to vypadá, jako by měli investoři žalovat firmu za to, jak sami zamávali s cenou jejích akcií. 
 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.