Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Tesla - superpočítač z GPU i pro naše domácnosti

22.6.2007, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Tesla - superpočítač z GPU i pro naše domácnosti
Společnost NVIDIA oznámila novou řadu produktů, které jsou založeny na jejích nejnovějších GPU. NVIDIA Tesla rodina GPU má každému uživateli obyčejných PC dát do ruky výkon, který byl donedávna vlastní pouze superpočítačům. Je tedy nad slunce...
Společnost NVIDIA oznámila novou řadu produktů, které jsou založeny na jejích nejnovějších GPU. NVIDIA Tesla rodina GPU má každému uživateli obyčejných PC dát do ruky výkon, který byl donedávna vlastní pouze superpočítačům. Je tedy nad slunce jasné, že půjde o obdobu Stream Computing konkurenční ATI/AMD. Prezident a CEO NVIDIE, Jen-Hsun Huang, se vyjádřil, že dnešní vědci již nejsou zajatci pouze laboratoří, ale využívají počítačových simulací dříve, než se pokusí o vlastní experiment. Tím se tvoří cesta k dalším objevům ve vědě a inženýrství. Tesla má napomáhat k drastickému snížení času, který je nutný k provádění složitých výpočtů a využívá k tomu nic jiného, než brutální paralelní výpočetní sílu, jakou dnešní GPU mají.



Rodina Tesla zahrnuje PC i velké serverové clustery a obsahuje jednak NVIDIA Tesla GPU Computing Processor - speciální desku, která dokáže škálovat několik Tesla GPU v jednom PC nebo pracovní stanici. Tesla GPU obsahuje 128 paralelních procesorů a poskytuje tak výkon až 518 gigaflops. Tento produkt může být využit ve stávajících systémech s výkonnými procesory.



NVIDIA Tesla Deskside Supercomputer je rovněž škálovatelný výpočetní systém s dvěma Tesla GPU a připojuje se k pracovní stanici nebo prostému PC přes standardní PCI Express rozhraní. Více těchto zařízení může stvořit ze standardního PC osobní superpočítač s výpočetní silou až 8 teraflops.



A nakonec NVIDIA Tesla GPU Computing Server ve verzi 1U dokáže hostit až 8 Tesla GPU přes tisícovku paralelních procesorů. Tento server je prvním svého druhu. NVIDIA již nabízí své Tesla systémy softwarovým vývojářům po celém světě, kteří mohou využívat NVIDIA CUDA SDK s C-kompilátorem pro GPU, debuggerem, vyhrazeným driverem a standardními knihovnami. CUDA tedy využívá standardního jazyka C pro tvorbu programů, které umožňují zpracovávat velká množství dat paralelním způsobem, tedy skrz několik tisíc vláken najednou. NVIDIA CUDA je momentálně podporována operačními systémy Linux a Windows XP.

Na závěr si uvedeme zveřejněnou tabulku, která ukazuje zrychlení výpočtů v jednotlivých aplikacích:

Aplikace
Kontakt
Zrychlení aplikace
Seismic Databasewww.headwave.com
66 to 100X
Mobile Phone Antenna Simulationwww.acceleware.com
45X
Molecular Dynamics (VMD)www.uiuc.edu
240X
Neuron Simulation www.evolvedmachines.com
100X
MRI Processingwww.uiuc.edu
245 – 415X
Atmospheric Cloud Simulationwww.clemson.edu
50X

Zdroj: NVIDIA