Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA tlačí na Intel a chce mu zakázat Larrabee

31.3.2009, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA tlačí na Intel a chce mu zakázat Larrabee
Společnost NVIDIA už asi vyloženě nebaví pozice Intelu, který dle ní zneužívá vzájemné dohody o licencování technologií. Drew Henry, jeden z vedoucích pracovníků NVIDIE, se v interview rozpovídal o žalobě, kterou jeho firma podala na Intel....
Společnost NVIDIA už asi vyloženě nebaví pozice Intelu, který dle ní zneužívá vzájemné dohody o licencování technologií. Drew Henry, jeden z vedoucích pracovníků NVIDIE, se v interview rozpovídal o žalobě, kterou jeho firma podala na Intel.



NVIDIA věří, že Intel jí schválně zabraňuje v tvorbě čipových sad pro procesory Nehalem, na což má dle vlastního názoru právo. Navíc již prostým oznámením toho, že NVIDIA licenci nedostala, ji měl poškodit vyvoláním nedůvěry mezi zákazníky, což mělo mít negativní vliv i na prodej produktů, které s věcí přímo nesouvisely.



Intel tedy dle Henryho stále čerpá ze vzájemné dohody obou firem, ale NVIDII to zakazuje. Ta proto uvažuje, že mu také začne kazit plány. Jak Drew Henry řekl: "NVIDIA věří, že Intel využívá jejího duševního vlastnictví u momentálně dodávaných integrovaných grafických jader a také že Intel by bez toho nedokázal vyvinout grafické čipy Larrabee. NVIDIA by proto mohla požádat soud, aby zrušil práva Intelu na toto know-how v případě, že by porušoval smluvní ustanovení."

Společnost Intel však již řekla předtím, že vzájemný smluvní vztah s NVIDIÍ sice platí, ale vůbec do této věci nejsou zahrnuty procesory s integrovaným paměťovým řadičem a ani sběrnice QPI. NVIDIA na druhou stranu si chce nárokovat právo vyrábět sady pro všechny procesory Intel. A pokud jí soud nedá zapravdu, hodlá se dle Henryho zaměřit na procesory firmy VIA Technologies.

Zdroj: DigiTimes