Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA: tržby překonají očekávání, prodej těžebních CMP bude trojnásobný

13.4.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA: tržby překonají očekávání, prodej těžebních CMP bude trojnásobný
Není divu, že z obrovské poptávky na trhu s PC bude těžit také NVIDIA, která nyní oznámila, že její tržby za právě probíhající první kvartál fiskálního roku 2022 překonají očekávání. Podepíší se na tom také prodeje těžebních karet CMP HX. 
NVIDIA tak opět dokazuje, že problémy s dostupností hardwaru jsou způsobeny především vysokou poptávkou po hardwaru, což je přitom ve světě grafických karet umocněno kvůli vysokému zájmu hráčů a těžařů dohromady. Z toho může NVIDIA sama velice dobře těžit (zatím) díky svému rozhodnutí vytvořit speciály CMP HX pro kryptoměny, které se prodávají po velkých sériích přímo do farem a lze si představit, že NVIDIA si nastavila sama pro sebe ty nejlepší podmínky, aby mohla především ona na těžebních kartách vydělávat. 
 
Zbývá tu otázka, jak se bude ovlivňovat trh s herními kartami a s těžebními akcelerátory, neboť i přes ubezpečení NVIDIE, že dodávky herních karet nebudou negativně ovlivněny, jsme mohli v poslední době zaznamenat stížnosti AIB partnerů na klesající objem GPU GeForce pro herní karty. 
 
 
Nicméně je pravda, že dle čísel samotné NVIDIA tvoří tržby z prodeje CMP HX stále jen malou položku, a to i s ohledem na ohlášené ztrojnásobení tržeb v 1. kvartálu FY2022. Jde o navýšení z 50 na 150 milionů dolarů, přičemž za poslední kvartál předchozího roku NVIDIA díky herním grafikám utržila 2,5 miliardy dolarů. 
 
Těžební akcelerátory jsou tak jasně v menšině, ale také se teprve začínají prodávat a už v průběhu prvního kvartálu jejich význam jasně roste. Nezbývá než čekat a sledovat, kam až se bude zvyšovat. 
 
Co se týče celkových tržeb za 1. kvartál fisk. roku 2022, NVIDIA dříve počítala s 5,3 miliardami dolarů. Tato suma ale bude překročena díky poptávce po herních kartách, serverových produktech a zmíněných těžebních akcelerátorech. Server Tom's Hardware také uvádí, že počet prodaných karet spíše klesá, o čemž mluví třeba společnost Asus, takže z toho logicky vyplývá, že NVIDIA značně navýšila marže za nedostatkové zboží.
 
NVIDIA je nyní v pozici, kdy je schopna ihned prodat v podstatě jakoukoliv jen trošku výkonnou GeForce (až na naprostý low-end), a to včetně karet ze starší generace, z nichž některé se opět začaly vyrábět. CFO NVIDIE Colette Kress uvedla, že poptávka překoná nabídku i ve zbytku roku, či alespoň jeho větší části, a že její firma bude mít díky svým dodávkám možnost dalšího růstu tržeb i po 1. kvartálu. 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.