Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia uvedla GeForce RTX 4070 s pomalejšími pamětmi GDDR6

22.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia uvedla GeForce RTX 4070 s pomalejšími pamětmi GDDR6
Nvidia kvůli neutuchajícímu zájmu o GeForce RTX 4070 a současně zhoršení dostupnosti pamětí GDDR6X přistoupila k tichému uvedení RTX 4070 využívajících pomalejších paměťových čipů GDDR6. Ty poběží na nižší frekvenci.
Nedávno jsme se dozvěděli, že by se grafické karty GeForce RTX 4060 a RTX 4070 mohly stát nedostatkovými kvůli vysokému zájmu o AI čipy, které by měly mít ve výrobě přednost před spotřebními grafickými kartami. Také se mluvilo o nedostatku pamětí GDDR6X kvůli problémům s výrobou několika sérií čipů. To druhé se zdá být pravdou, neboť se v tichosti představily nové verze grafických karet GeForce RTX 4070, které nemají klasické paměti GDDR6X, ale pomalejší GDDR6. Důvodem má být mimo jiné onen nedostatek čipů GDDR6X a současně stále vysoký zájem o tyto karty.
 
Tyto karty vychází z původní GeForce RTX 4070, tedy nikoli novější a výkonnější verze Super. Počítat tak musíme s 5888 CUDA jádry, základní takt je 1920 MHz, Boost 2475 MHz. Nadále tu najdeme 12 GB paměti VRAM, které běží na 192bitové sběrnici. Fakt, že tu nejsou původní čipy GDDR6X, ale GDDR6, se pochopitelně projevuje na jejich sníženém taktu. Naštěstí nejde o nějak dramatický rozdíl a z 21Gbps čipů se přešlo na 20Gbps, což ve výsledku znamená snížení paměťové propustnosti z 504 na 480 GB/s. Pochopitelně lze čekat pokles výkonu, ale ten by neměl být nějak zásadní a ve většině aplikací bude spíše na hranici chyby měření. Zůstává také 200W TDP karty. Karty by ani neměly být nějak výrazněji odlišeny, takže při nákupu budete muset dávat pozor, kterou verzi vlastně kupujete (je-li pro vás onen mírný pokles výkonu důležitý).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.