Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia uvedla úspornější a kompaktnější kartu RTX 2000E s TDP sníženou na 50 W

20.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia uvedla úspornější a kompaktnější kartu RTX 2000E s TDP sníženou na 50 W
Na trhu s profesionálními grafickými kartami se objevuje nový model RTX 2000E Ada Edition. Novinka má jednoslotový chladič, čemuž byla uzpůsobena i spotřeba karty, která je o 20 W nižší než u výchozího modelu.
Společnost Nvidia představila novou profesionální grafickou kartu RTX 2000E Ada Edition. Ta je zajímavá především svou kompaktnější konstrukcí, má totiž jednoslotový chladič, zatímco klasická verze má dvouslotový. Proti ní má rovněž sníženou spotřebu, což patrně bude ono "E" v názvu (a nepůjde o podporu ECC, jak se domnívají některé zdroje, protože ECC měla i varianta bez tohoto přídommku). Stejně jako původní verze, která prozatím zůstává v nabídce, má novinka 2816 CUDA jader, 22 Tensor Core a 88 RT Core. Rozdíl je ale ve frekvencích, takže výkon v FP32 klesl z 12 na 8,9 TFLOPS, v RT pak z 27,7 na 20,5 TFLOPS, což napovídá snížení taktu o 26 %. Výkon v Tensor AI je nyní 71 AI TOPS v INT8, resp. 71 TFLOPS v FP8. V důsledku těchto úprav klesla TDP novinky ze 70 W na pouhých 50 W.
 
I novinka je vybavena velkorysou 16GB pamětí GDDR6 s podporou již zmiňovaného ECC. Běží na 128bitové sběrnici a nabídne propustnost 224 GB/s. Karta je určena pro rozhraní PCI Express 4.0 x8 a má čtveřici výstupních portů mini DisplayPort 1.4a. Využití může najít pro akcelerované výpočty s AI, ray-tracing v real-time a další úlohy. Tato karta by se měla prodávat za cenu 849 USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.