Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA už také zastavila svůj byznys v Rusku

7.3.2022, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA už také zastavila svůj byznys v Rusku
Minulý týden jsme se dozvěděli, že společnosti AMD a Intel pozastavily veškeré své dodávky nového hardwaru do Ruska i Běloruska, ovšem o NVIDII tehdy ještě nepadlo ani slovo. Ta se nakonec ozvala ještě během pátku. 
NVIDIA tak brzy následovala kroky firem AMD a Intel, jež ovšem byly popohnány americkými úřady. Nyní se tak už ruští zákazníci nedostanou k žádným novým komponentám, které tvoří páteř dnešních PC, alespoň ne standardní cestou. Rusové se už oficiálně nedostanou ani k produktům Microsoftu, což čítá systémy Windows, cloudové služby nebo také konzole Xbox. 
 
 
NVIDIA zastavení dodávek hardwaru do Ruska potvrdila serveru PCMag, přičemž už nijak nerozvedla, co ji k tomu vedlo, ale to už ani není třeba. Upřesněno ale bylo, že se to týká veškerých produktů, přičemž jsme se už nedozvěděli, zda jde rovněž o Bělorusko, z nějž by totiž mohly dodávky hardwaru do Ruska dál proudit, i když těžko v potřebném měřítku. 
 
Zatím také není jasné, co to znamená pro prodeje produktů od dalších společností, které využívají hardware firem NVIDIA, Intel a AMD. Jde třeba už jen o AIB výrobce karet, ale především o výrobce notebooků či hotových desktopových sestav. Mezi nimi bude ostatně figurovat mnoho čínských firem, které se pochopitelně k takovému kroku odhodlat nemusí a otázka je, jaké páky na ně může mít zvláště NVIDIA a AMD, pokud jde zrovna o grafické karty. 
 
Příslušné dotazy směrem k firmám jako Asus, Gigabyte či MSI už byly vzneseny, i když to jsou konkrétně tchaj-wanské společnosti, jež mohou s rozhodnutím západních firem sympatizovat spíše než firmy z ČLR, ostatně pro Rusko už přestala vyrábět i firma TSMC. Spíše bychom tedy potřebovali slyšet názor firem jako ZOTAC či Inno3D, které operují z Hong Kongu a obecně pevninské Číny. Pokud by se ale nakonec ukázalo, že jde jen o hardware přímo od NVIDIE, čili například její vlastní karty Founders Edition, nemělo by její rozhodnutí zřejmě velký dopad. 
 
Sami Američané přitom nezakázali svým firmám prodej veškerého PC hardwaru v Rusku. Jde o takový hardware, který by se dal využít pro vojenské účely, což bude zahrnovat především oblast serverů. Rozhodnutí firem AMD, Intel a NVIDIA tak lze vidět jako snahu vyhovět nad rámec požadavků amerických úřadů, ovšem mluvilo se i o tom, že prodej veškerého hardwaru může být jen dočasný, než se vyjasní, pro co všechno bude zákaz prodeje nakonec platit. 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.