Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia: "V roce 2008 se dočkáte GPU s 1 miliardou tranzistorů"

3.11.2005, Milan Šurkala, aktualita
nVidia: "V roce 2008 se dočkáte GPU s 1 miliardou tranzistorů"
Jen-Hsun Huang, nynější šéf a spoluzakladatel společnosti nVidia se trochu rozpovídal o VoIP, ale nezapomněl se zmínit i o grafických kartách v blízké budoucnosti. Podle jeho vize během 10 let už nepoznáme rozdíl mezi hrou a filmem. Je nutno...
Jen-Hsun Huang, nynější šéf a spoluzakladatel společnosti nVidia se trochu rozpovídal o VoIP, ale nezapomněl se zmínit i o grafických kartách v blízké budoucnosti. Podle jeho vize během 10 let už nepoznáme rozdíl mezi hrou a filmem. Je nutno říct, že některé dnešní hry vypadají opravdu skvěle, ale stále tam něco chybí. A předpokládá, že hardware, který by dokázal renderovat takový obraz jaký je ve filmech (vezměte si třeba digitální triky) v reálném čase, bude k dispozici tak za 10 let.


Jen Hsun Huang, ředitel nVidie

Aby bylo možné udělat tak výkonné čipy, je nutno použít stále více a více tranzistorů. Vždyť už dnes GeForce 7 a ATi Radeon X1800 překonávají hranici 300 milionů tranzistorů. Přitom první čip NV1 z roku 1993 měl pouhý milion tranzistorů.

Pro rok 2013 se už počítá s 5,4 miliardami tranzistorů. Když trochu pouvažujeme jakou spotřebu mají dnešní karty s pouhým jedním až třemi sty miliony tranzistorů, bude nutno někde udělat rázný krok. Výrobci procesorů už cestu našli, teď je řada na výrobcích GPU.

Zdroj: www.guru3d.com, www.infoworld.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.