Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA varuje, že karet RTX 3090 bude zpočátku jen málo

24.9.2020, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA varuje, že karet RTX 3090 bude zpočátku jen málo
Karty GeForce RTX 3090 se ve srovnání celkové hodnoty dané poměrem výkonu a ceny nemohou ani v nejmenším rovnat již prodávaným RTX 3080, ovšem mají mnohem více paměti a jde o naprostý hi-end. 
Nelze tak pochybovat o tom, že vzhledem k celkovému zájmu o nové Ampere budou GeForce RTX 3090 brzy vyprodány a že se i řada lidí bude snažit svůj ukořistěný kus (či kusy) udat s patřičnou přirážkou v bazarech. Zájemci o kartu pro vlastní potřebu tak mohou jen doufat, že tentokrát už budou opatření proti nákupním botům účinnější. 
 
 
Nicméně NVIDIA varuje, že počáteční zásoby karet GeForce RTX 3090 budou jen malé, což je informace, kterou jsme se od ní před prodejem RTX 3080 nedozvěděli. NVIDIA se tak už předem brání před očekávanou kritikou zklamaných zákazníků, na které se nedostane. Dodala pak už jen to, že se svými partnery pracuje na dalších dodávkách, které se na trh dostanou během následujících týdnů.
 
 
Vedle hrubých benchmarků z pracovních aplikací, které ukazují až téměř dvojnásobný výkon oproti TITAN RTX se pak od NVIDIE dozvídáme i to, že RTX 3090 má být ve hrách v případě rozlišení 4K o 10 až 15 procent výkonnější. Nedávné testy, které se objevily na webu, však ukazovaly spíše mnohem skromnější nárůst výkonu, ale férové bude počkat si na zveřejnění testů po vypršení embarga. 
 
Co se týče herního výkonu ve srovnání s kartou TITAN RTX, ten by měl narůst zhruba o polovinu, což s ohledem na výše uvedené benchmarky nevypadá nereálně.  
 
Zdroj: VideoCardz


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.