Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Volta GV100: podívejte se zblízka

25.8.2017, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Volta GV100: podívejte se zblízka
Díky konferenci Hot Chips se můžeme podívat na blízké záběry čipu GV100 generace Volta, který se montuje na akcelerátory Tesla V100. Prezentoval je samotný Rob Ober z NVIDIE, hlavní platformový architekt.
Ober tak měl ve svém batohu schovanou jednu kartu Tesla V100 v serverovém provedení, a to konkrétně formátu SXM2. Ten nese napájecí okruhy s regulátory napětí a cívkami a uprostřed už trůní samotný 12nm čip složený z 21 miliard tranzistorů, který má navíc hned u sebe osázeny paměti HBM2 s celkovou kapacitou 16 GB.
 

GV100 se skládá z celkem 5120 CUDA jader uspořádaných do 84 jednotek SM, přičemž v čipu se nachází ještě 4 další SM, které mají pokrýt možné chyby ve výrobním procesu. Je jasné, že tak velký monolitický čip bude velice těžké vyrobit zcela bez defektů, a tak si NVIDIA a TSMC ponechávají tuto rezervu. NVIDIA pak může jednoduše deaktivovat ty SM, v nichž se objevila chyba. To ale neřeší případ, že defekt vznikne třeba v paměťovém kontroleru, jehož části nahradit nejdou, a v takovém případě musí být celé GPU zahozeno.
 
 
Čip GV100 je zatím bezpečně to nejlepší, co NVIDIA ve spolupráci s TSMC dokázala vyrobit. Však stále aktuální GP100 generace Pascal je velký 610 mm2 a je složen z 15,3 miliard tranzistorů. GV100 je o třetinu větší a má zmíněných 21 miliard tranzistorů.
 
 
Na opačné straně je GPU Volta podpořeno solidním kusem oceli a pak tu máme pro propojení se serverovou deskou dva široké konektory s celým polem spojů (mezzanine connector), přičemž jeden z nich slouží pro propojení pomocí rozhraní PCI Express a druhý pro NVLink. Napájecí systém karty se 16 regulátory napětí a cívkami obklopuje GPU a dokáže do něj pumpovat nějakých 300 W při napětí kolem 1 V, takže 300 A. 
 
 
Do jednoho serveru DGX-1 formátu 3U lze zapojit 8 takových karet, které tak díky 40960 CUDA jádrům nabídnou výkon 960 TFLOPS pro AI. Karty mají k dispozici také 6 rozhraní NVLink 2.0, které zajistí vzájemné propojení s propustností 300 GB/s a celý DGX-1 si dokáže vzít až 3200 W energie, takže naprostá nezbytnost je efektivní chlazení. To NVIDIA také nabízí, ale mnozí zákazníci si prý radši vyberou vodní chlazení od třetí strany. 
 
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.