Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA vysoké škole připraví nejvýkonnější superpočítač pro AI

22.7.2020, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA vysoké škole připraví nejvýkonnější superpočítač pro AI
NVIDIA se rozhodla, že Floridské univerzitě vytvoří superpočítač zaměřený na umělou inteligenci, který bude v akademickém prostředí nejvýkonnější na světě. Z velké části přitom půjde o dar financovaný NVIDIÍ a Chrisem Malachowskym. 
Projekt v celkové hodnotě kolem 70 milionů dolarů bude z větší části financován právě NVIDIÍ, přičemž 25 milionů dolarů poskytne přímo ona a dalších 25 pak spoluzakladatel firmy Chris Malachowsky a aktuální NVIDIA Fellow, který je zároveň absolvent University of Florida, jež bude superpočítač provozovat. Právě ta pak poskytne zbylých 20 milionů. 
 
 
University of Florida z této spolupráce získá superpočítač, který pro účely AI nabídne výkon 700 PetaFLOPS, což by jej mohlo zdánlivě zařadit na první místo v žebříčku TOP 500, ale tak tomu rozhodně není. V TOP500 se počítá s výkonem ve Full Precision (FP64), zatímco v případě AI výpočtů jde spíše o Half Precision (FP16), čili nejsou FLOPS jako FLOPS. I tak jde ale o velice slušný výkon. 
 
Univerzita se konkrétně chystá rozšířit schopnosti svého již fungujícího superpočítače HiPerGator s využitím nové architektury NVIDIA DGX SuperPOD a že jde dle zprávy o "nedávno představenou architekturu", lze usuzovat, že jde o verzi s čipy Ampere A100. 
 
Ze starší zprávy firmy NVIDIA se také dozvíme, že právě 700 PetaFLOPS AI výkonu poskytuje hardware čítající celkem 140 systémů DGX A100 s 1120 GPU NVIDIA A100 a dále do něj patří 170  přepínačů Mellanox Quantum 200G InfiniBand, 15 km optických kabelů a výkonné úložiště s kapacitou v řádu petabajtů. Přinejmenším s ohledem na počet DGX A100 by to tak mělo odpovídat i pro rozšíření superpočítače HiPerGator. 
 
University of Florida tak získá výkonný systém, díky němuž má do roku 2030 promovat na 30 tisíc nových odborníků na umělou inteligenci. Chce se tak stát "přední národní AI univerzitou", jak uvedl její prezident Kent Fuchs.  
 
Zdroj: TZ NVIDIA via TechPowerUp